De juiste mate van luchtvochtigheid

VL wonen

Inzicht hebben in de kwaliteit van de lucht in huis is belangrijk. Daarom is de luchtvochtigheid meten altijd aan te raden. Het is wel goed om te weten waarom je dit moet doen en hoe je dit moet doen. Zo kan je zorgen dat jouw woning of kantoor altijd lucht van de best mogelijke kwaliteit heeft. Er zijn dan verschillende zaken om op te letten. Op deze plek leer je daar meer over. Wanneer je de tips volgt, dan kan je er zeker van zijn dat je op een goede manier aan de slag gaat.

Meer weten over luchtvochtigheid
Het is in de eerste plaats belangrijk om te weten wat er precies bedoeld wordt met luchtvochtigheid. Eigenlijk kan je dit heel letterlijk nemen. Er zit namelijk altijd een mate van vocht in de lucht. Dit kan heel veel zijn, of juist heel weinig. Wanneer het te veel of te weinig is, dan kan dit klachten geven. Je krijgt dan problemen met je gezondheid. Daarom is het juist ook belangrijk om dit te meten. Wie weet hoe het met de verschillende kengetallen gesteld is, weet ook of er actie ondernomen moet worden op de luchtvochtigheid.

De twee vormen van luchtvochtigheid
Er zijn twee vormen van luchtvochtigheid waarnaar gekeken moet worden. In de eerste plaats is er de absolute luchtvochtigheid. Dit is een getal dat de totale hoeveelheid vocht in huis aangeeft. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Ook is het afhankelijk van het aantal aanwezige mensen. Dan is er nog de relatieve luchtvochtigheid. Dit is de verhouding tussen de mate van vocht die aanwezig is en de maximale hoeveelheid vocht die in de lucht kan zitten. Dan is de temperatuur een belangrijke factor. Hogere temperatuur betekent hogere vochtigheid.

De juiste mate van luchtvochtigheid
Op zoek naar de juiste mate van luchtvochtigheid? Dan moet je altijd van de relatieve luchtvochtigheid uitgaan. Dit is een percentage. Er wordt gesteld dat dit om een percentage tussen 40 en 60 gaat. Daarvoor zijn meters te krijgen die gemakkelijk in huis te installeren zijn. Zo is te zorgen dat de luchtvochtigheid meer te regelen is. Vergelijk dit met het regelen van de binnentemperatuur met behulp van een thermostaat. Aan de hand van de waarde in procenten die de meter weergeeft is dit dan bij te sturen of af te remmen indien nodig.

Beter in je vel zitten
Wie de luchtvochtigheid in huis goed op orde heeft, zal zich beter in zijn vel voelen. De juiste mate van luchtvochtigheid is essentieel voor een goede gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen met gezondheidsklachten. Ook mensen die in de kern gezond zijn kunnen klachten krijgen wanneer de luchtvochtigheid niet op orde is. Daarom is het juist ook voor iedereen van belang om altijd metingen te doen in huis. Dit geeft je op elk moment inzicht in hoe het gesteld is en wat je hieraan moet doen. Zo zijn veel klachten te voorkomen.

De kenner erbij betrekken
Om de luchtvochtigheid op orde te krijgen kan je zelf enkele ingrepen doen. Zo kan je een vochtvreter gebruiken. Ook kan je een ventilatiesysteem laten aanleggen. Ook zelf veel ventileren met open ramen en deuren kan helpen. Wie het echt goed wil aanpakken kan dit beter anders doen. Die doet er goed aan om een kenner in te schakelen. Die kan eerst professioneel de waarden bepalen. Om daar dan vervolgens ook een aanpak op maat bij te verzorgen. Zo weet je zeker dat de lucht in de beste kwaliteit is. Dat is natuurlijk ook wel heel belangrijk in elk huis en kantoor.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten