De duurzame interieurtrend

VL wonen

Een trend anno nu is duurzaamheid. Duurzaamheid in de vorm van zo min mogelijk plastic op aarde, duurzaamheid in de vorm van duurzaam katoen, duurzaamheid in de vorm van vegan producten. Duurzaamheid vind je ook terug op de Webshop voor parket. Duurzaamheid komt overal voor, misschien ook wel in de toekomst binnen jouw interieur…

Recyclen

Koop items voor in huis waarvan je weet dat ze gerecycled kunnen worden. Wanneer deze accessoires, meubels etc. niet meer passen binnen jouw interieur over een paar jaar of wanneer ze niet meer goed zijn doe je ze weg. Maar als ze recyclebaar zijn hebben ze een tweede leven erna. De weggegooide items worden dan niet compleet vernietigd maar worden omgezet in iets anders. Zo zou er van het hout van een kapotte, oude tafel zwevende planken gemaakt kunnen worden. Of van het stof van oude kleding nieuwe kleding gemaakt kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat de producten recycled zullen worden is het belangrijk om het ‘afval’/ de items gescheiden te sorteren.

Hergebruik

Daar waar recyclen het opnieuw gebruiken is van de losse materialen en grondstoffen is hergebruik het letterlijk hergebruiken van items. Zo kan je met een kapotte tafel niks doen, maar een sterke oude tafel uit een antiekwinkel kan je wel hergebruiken. Eigenlijk horen hergebruiken en tweedehands artikelen bij elkaar. Want iets dat je hergebruikt van een ander is een tweedehands item. Echter is daar niks mis mee! Heel vaak wordt tweedehands als iets slechts gezien maar tweedehands artikelen zijn juist beter, vooral voor de natuur. Alle grondstoffen en materiaal dat het kostte om de artikelen te maken krijgen hierdoor een langere levensduur. Ze worden langer gebruikt in plaats van binnen een paar jaar vernietigd te worden. Je moet denken voor ieder tweedehands tafel hoeft er een boom minder gekapt te worden omdat jouw tafel niet nieuw uit een andere boom is ontstaan.

Hout

Wanneer je kiest voor een stoel van hout ga dan opzoek naar duurzaam hout. Dit is hout dat op een duurzame wijze tot stand is gekomen. Er bestaan duurzaam beheerde bossen. Bomen die in deze bossen staan worden gekapt en o.a. op de meest duurzame wijze vervoerd. Hout uit deze bossen kan je herkennen aan een aantal keurmerken waaronder PEFC, KOMO of het FSC. Er bestaat tevens ook verduurzaamd hout. Dit hout is zo gemaakt dat het beter kan tegen de zon, de regen en andere vormen van vocht. Hierdoor gaat verduurzaamd hout langer mee dan normaal hout.

Duurzaamheid in huis

Wanneer jij jouw huis een duurzame make over wilt gaan geven heb ik een aantal tips voor je. Zoek items die gerecycled kunnen worden. Op deze manier zullen jouw items nadat je ze niet meer wilt een tweede leven hebben en hoeven er minder bv bomen gekapt te worden omdat het hout uit jouw items gerecycled kunnen worden. Als je na een aantal jaar een aantal items zat bent in jouw huis, maar ze nog goed bruikbaar zijn doe ze niet weg! Breng ze naar een antiek winkeltje of gooi de items op Marktplaats zodat andere personen jouw spullen kunnen hergebruiken. Tot slot zoek tijdens jouw zoektocht naar items van hout naar hout met een duurzaamheidskeurmerk. Op deze manier ben duurzamer dan duurzaam bezig!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten