De balans tussen thuiswerken en op kantoor

VL wonen

De balans tussen thuiswerken en op kantoor

De afgelopen anderhalf jaar werden veel mensen door omstandigheden gedwongen om thuis te werken. Werken en wonen op dezelfde plek is anders voor iedereen. Vreselijk voor de één, een opluchting voor de ander. Sommige werknemers vinden thuiswerken erg prettig, anderen kunnen zich minder goed concentreren en voelen zich eenzaam. Als werkgever kom je nu voor een belangrijke beslissing te staan. Kies je voor werken op kantoor, thuiswerken of flexwerken? Wat is de beste keuze zodat iedereen effectief zijn of haar werk kan doen?

 

 

De voordelen van thuiswerken

Vele mensen wonen niet dicht bij het kantoor waar ze werken. Ze dienen met verschillende vervoersmiddelen op locatie te komen. Veelal is dit de auto. Echter is lopend, met de fiets of met de trein ook veelvoorkomende opties. Allen daarvan kosten tijd. In de ochtend dien je eerder op te staan omdat de reis staat ingepland. Tevens ben je later op de dag thuis. Dit betekent dat werknemers minder tijd hebben voor dingen buiten werk. Thuiswerken is daarbij de oplossing. Het geeft daarnaast meer vrijheid om je werk en tijd zelf in te delen. Het 9 tot 5 principe valt daardoor weg. Wanneer een werknemer hier goed mee om kan gaan, worden ze productiever. Bovendien kunnen andere werknemers hun niet afleiden.

 

De nadelen van thuiswerken

Natuurlijk is thuiswerken niet even makkelijk voor iedereen. Privé en werk zijn namelijk minder gescheiden. Het overlapt elkaar continu. Zowel overdags als s’ avonds. Als gevolg kunnen mensen niet stoppen met werken, of juist slecht beginnen. Beide is niet bevorderlijk voor zowel de werknemer als werkgever. Voor efficiënt werk is tevens een goede werkplek nodig. Hoe deze geregeld wordt is aan de werkgever en werknemers. Daarnaast is een goede planning noodzakelijk om alle te combineren. Een ander veel gehoord argument tegen thuiswerken is eenzaamheid. Op werk spreek je geregeld je collega’s. Dit contact wordt vooral gemist wanneer de gesprekken online alleen over werk gaan.

 

 

Is flexwerken de oplossing?

Als werkgever lijkt de werknemers zelf laten kiezen het makkelijkst. Willen ze thuiswerken? Dan overleg je zaken zoals een goede werkplek en de balans tussen werk en privé. Willen ze op kantoor werken? Dan ga je weer terug naar wat je gewend bent. Echter is dit niet zo makkelijk als de meningen hierover verdeeld zijn. Flexwerken kan daarbij de oplossing bieden. Zo kunnen werknemers een paar dagen thuis en op kantoor werken. Met een duidelijke planning zorg je dat de meetings op één dag plaatsvinden, Zo hebben mensen een constante kantoordag. De uitwerking van de precieze constructie zal niet makkelijk zijn. Echter zorgt het wel voor harmonie wanneer alles goed geregeld is.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten