Asbestemmingen

Op het moment dat de crematie is geweest is het wettelijk bepaald om de as een maand te bewaren in het crematorium. Vervolgens mag de as opgehaald worden. Zo wordt er tijd gecreëerd om na te denken over wat je met de as wil gaan doen. Er zijn tegenwoordig veel mooie mogelijkheden om van de as een waardevolle herinnering te maken. 

 

Uitstrooien

Een mooie gedachte is om de as uit te strooien op de plaats waar de overledene graag kwam of waar de overledene zelf graag uitgestrooid wilde worden. Tijdens het uitstrooien is het wel verstandig om rekening te houden met de windrichting. Je wilt immers niet dat de as tegen jezelf of tegen de omstanders waait.  

 

Daarnaast is het ook afhankelijk van de plek of je het daar mag uitstrooien. Hier zijn speciale regels voor. Er zijn een aantal plekken waar de as altijd uitgestrooid mag worden, namelijk op zee, in je eigen tuin en op het strooiveld van het crematorium. Wil je het op een andere plek uitstrooien, dan zal je eerst toestemming moeten vragen bij de eigenaar van het stuk grond. 

 

Urnenmuur

Naast het uitstrooien is het ook mogelijk om een gedenkplek te creëren. Een begraafplaats, crematorium of urnentuin beschikt vaak over een urnenmuur of columbarium waar je de urn met de as in kan plaatsen. Het is mogelijk om hier de urn met de as in te plaatsen. Een urnenmuur biedt de mogelijkheid om twee plekjes naast elkaar vrij te houden om bijvoorbeeld twee familieleden of een echtpaar naast elkaar te plaatsen. 

 

Daarnaast biedt een begraafplaats ook de mogelijkheid om de urn te begraven in een graf. Dit is een fijne oplossing als het gaat om een familiegraf. De rechthebbende van de familie en de eigenaar van de begraafplaats zullen hier eerst toestemming voor moeten geven. 

 

Persoonlijk

Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om de as een bestemming te geven. Steeds meer mensen kiezen ervoor om gedenksieraden te laten maken. Voordeligeashangers.nl biedt de mogelijkheid het rouwproces te plaatsen, in de vorm van een tastbare mooie herinnering.  Dit zorgt ervoor dat jij je dierbare altijd bij je kan dragen. 

 

Naast de gedenksieraden is het ook mogelijk om de as te plaatsen in een kunstwerk of een speciale fotolijst. Je kunt er ook voor kiezen om de as uit te laten groeien tot een plant of boom. Door een speciale urn te kopen met zaden zal de overledene een mooie plek krijgen in de natuur. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om de as mee te nemen in een tatoeage. Het verschilt per tatoeëerder of hij dit wil doen. 

 

Maak een blijvende herinnering

De as een bestemming geven is een herinnering die je lang bij je zal dragen. Dit moment kun je tegenwoordig heel speciaal maken. Van het uitstrooien van de as op een betekenisvolle plek of het maken van gedenksieraden. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om uit te kiezen. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van jou, de familie en natuurlijk de overledene zelf.  

https://www.voordeligeashangers.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten