Tips voor een veiligere badkamer

Je denkt waarschijnlijk niet na over de mogelijke gevaren van de badkamer als je in de ochtend onder de douche staat of jouw tanden poetst. In feite zal de veiligheid van de badkamer niet zo snel een veelbesproken issue zijn, aangezien deze ruimte een vaste plek heeft in onze dagelijkse routines en de veiligheid bijna als vanzelfsprekend worden ervaren. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en is het belangrijk om ook de veiligheid van je badkamer zo nu en dan eens goed onder de loep te nemen.

Hier zijn enkele tips om de badkamer veiliger te maken voor jou en jouw gezin:

Vermijd badkamermatten

Deze decoratieve vloerkleden vormen een valgevaar. Op een gladde ondergrond kunnen deze makkelijk verschuiven. Plaats daarom geen decoratieve vloerbedekkingen op de badkamertegels. Zo minimaliseer je de kans op uitglijden, struikelen en andere verwondingen. 

Plaats een antislipmat in je badkuip

Antislipmatten zijn ontworpen met groeven en ribbels om zo de weerstand van de bodem te vergroten. Er zijn verschillende modellen, vormen en maten verkrijgbaar, waardoor je altijd 1 kunt vinden die past in je badkuip. Als je geen antislipmat wilt, overweeg dan een antislipcoating voor de badkuip of de doucheruimte om grip te geven aan deze gladde oppervlakken.

Investeer in een leuning of een stoel voor je badkuip of douche

Het toevoegen van een stang of stoel aan een badkuip of vrijstaande douche zal het risico op het vallen van de badkamer helpen verminderen. Vooral ouderen wonen of mensen met een handicap hebben kan dit een waardevolle toevoeging zijn, maar bovendien kan het voor iedereen een comfortabelere badervaring bieden.

Zorg voor een goed verlichte badkamer

’s Nachts kan het gevaar op ongelukken ook toenemen. Half slapend door het donker dwalen is een gevaarlijke combinatie. Naast goede vaste verlichting in de badkamer is extra nachtverlichting, zoals stopcontact wandlampjes, in de badkamer, gang of overloop een slimme manier om subtiel licht te creëren, zonder dat dit te fel is. Het zorgt er wel voor dat je veilig de lichtschakelaar in het donker kunt vinden.

Maak de badkamer regelmatig schoon

Risico’s kunnen ook minder opvallend aanwezig zijn. Ziektekiemen zijn de onzichtbare gevaren die altijd in de badkamer aanwezig zijn. Om bacteriën in de badkamer tegen te gaan, moet je regelmatig je badkamer schoonmaken. Denk daarbij ook goed aan de hoeken en plekken waar ziektekiemen in de badkamer kunnen zich kunnen nestelen zoals douchekoppen, kranen, afvoeren en wandtegels. Tegenwoordig is er zelfs een zelfreinigend toilet verkrijgbaar die je al iets van het werk uit handen neemt!

Maak toiletartikelen en andere badkamerartikelen gemakkelijk toegankelijk

Ooit op je tenen gestaan ​​om bij een fles shampoo uit de bovenste plank van je kolomkast te pakken? Plaats shampoo, zeepdispensers en andere veelgebruikte artikelen op plaatsen die binnen handbereik zijn voor iedereen die ze gebruikt. Zo voorkom je potentieel gevaarlijke situaties.

Houd gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van kinderen

Gevaren voor nieuwsgierige kinderen zijn er in overvloed in een badkamer – variërend van scherpe voorwerpen (scheermesjes, schaar en pincet) tot gevaarlijke middelen en stoffen (voorgeschreven zalven). Bewaar deze items in hogere kasten of laden om het risico te verkleinen dat ze in nieuwsgierige handen vallen.

Bewaar schoonmaakproducten veilig

Hoewel hygiëne in de badkamer belangrijk is, kunnen agressieve chemicaliën, zoals badkamerreinigingsproducten, een gevaar vormen voor kinderen en zelfs volwassenen in geval van verkeerd gebruik. Bewaar deze items idealiter niet in de badkamer. Bewaar deze producten in een makkelijk bereikbare, maar goed afsluitbare kast buiten de badkamer.

Koppel elektrische apparaten los

Water en elektriciteit kunnen een dodelijke combinatie zijn, en beide elementen worden dagelijks in onze badkamers gebruikt. Zorg ervoor dat elektrische scheerapparaten, haardrogers en andere apparaten zijn losgekoppeld van stopcontacten zijn, wanneer ze niet worden gebruikt. Helemaal wanneer deze in de buurt van de wastafel worden bewaard.

Houd gladde vloeren en oppervlakken droog

Pas op voor de gevaren van natte vloeren, vooral als je niet altijd kunt zien dat een vloer nat is. Hang handdoeken in de buurt van je bad of douche en plaats rekken voor handdoeken binnen handbereik van de wastafel om verspreiding van water te minimaliseren. Verzwaarde douchegordijnen kunnen ook goed helpen om de vloer droog te houden rondom de douche en het bad.

Met deze tips houd je jouw badkamer veilig. Ben je bezig met een verbouwing van de badkamer? Kijk dan eens op www.badkamerplanet.nl voor de nodige inspiratie.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten