Algemeen artikel over de Leonberger

De Leonberger hond is een zeer grote en zware hond. Ondanks zijn eerder gastvrije karakter heeft hij een overeenkomstig hoge energiebehoefte, die door een grote hoeveelheid voedsel moet worden gedekt. Ook is er, net als bij andere grote rassen, een verhoogd risico op een levensbedreigende maagdraaiing.

Goed hondenvoer is belangrijk voor Leonbergers om voedingsgezondheidsproblemen te voorkomen. Probeer hem voedsel te geven dat wordt geproduceerd in een bijzonder zacht koudpersproces. Dit zorgt er niet alleen voor dat waardevolle voedingsstoffen optimaal behouden blijven. Bovendien zwellen brokjes minder op na consumptie, waardoor de kans op een maagverdraaiing van een Leonberger wordt verkleind.

Daarnaast moet het voer zich kenmerken door een hoge kwaliteit. Gebruik geen dierlijke en plantaardige bijproducten of kunstmatige toevoegingen of granen, maar uitsluitend voeding dat geselecteerde grondstoffen bevat die je Leonberger voorzien van de ideale hoeveelheid dierlijke eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Als gezonde traktatie tussen de maaltijden kun je hem vleesreepjes geven.

Hoe moet je ze verzorgen?

Deze hond heeft specifieke basiszorg nodig om in perfecte gezondheid te blijven, zoals regelmatig naar de dierenarts gaan om zijn vaccinatie- en ontwormingsrecord up-to-date te houden.

Zijn dichte en lange vacht moet minstens één keer per week worden geborsteld om te voorkomen dat er knopen of klitten ontstaan, die het uiterlijk en de gezondheid kunnen schaden. Het is ook een hond die op bepaalde tijden van het jaar veel haar verliest, dus op die momenten moet er meer worden geborsteld om dood haar te verwijderen en zo mogelijke huidproblemen te voorkomen. Op Leonberger Wereld kan je hier verder over lezen. 

Baden is niet al te vaak nodig, tenzij de hond om de een of andere reden vuil wordt. Een bad om de paar maanden is voldoende om hun vacht schoon te houden en hun huid te beschermen. Zorg ervoor dat je altijd een specifieke shampoo voor honden gebruikt die niet agressief is voor hun huid.

Waarom zou je een Leonberger moeten nemen? 

De zwarte Leonberger is een zeer grote en sterke hond, zichtbaar gespierd. Deze goedaardige reus valt op door een zwart masker dat bijna zijn hele gezicht bedekt, en een corpulentie die ongetwijfeld al zijn kracht laat zien. Het uiterlijk doet misschien denken aan een leeuw, hoewel hij zijn naam niet dankt aan de koning der dieren.

Opvallend is een proportioneel groot hoofd met lange oren die aan weerszijden hangen en uitgesproken manen die vooral op de borst uitpuilen. Zijn ogen zijn groot, donker en diep, en zijn snuit krachtig en breed. Het is een geweldige zwemmer en kan gemakkelijk in het water bewegen.

Het is ondanks zijn grootte een ongelooflijk lichte hond in beweging. Hij is doorgaans ook opgeleid om verschillende taken uit te voeren, zoals het zoeken en redden van mensen. Bovdnein zijn ze ideaal als gezelschapshond. De Leonberger combineert kracht, behendigheid en een goede coördinatie. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de reu en de teef, zowel in grootte en gewicht als in vorm.

Hoewel het nogal luie honden zijn die graag slapen en rusten, verdragen ze eenzaamheid niet goed, dus worden ze niet aanbevolen voor gezinnen die te veel tijd buitenshuis doorbrengen. Eenzaamheid kan ertoe leiden dat hij ongewenst gedrag vertoont, wat bij een hond van deze omvang echt destructief is. 

Tegenwoordig is het relatief eenvoudig om bijna overal ter wereld Leonberger-fokkers te vinden. Als je je leven wilt delen met een exemplaar van dit ras, ga dan naar een gespecialiseerde en ervaren fokker zodat je alle informatie uit de eerste hand hebt en alle gezondheidsgaranties van deze gigantische puppy.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten