Welke voeding gebruikt de Friese Stabij?

Bij voldoende beweging verbruikt de bruine Friese Stabij veel energie, die weer moet worden aangevuld. Daarom moet het dieet van dit huisdier uitgebalanceerd zijn en alle noodzakelijke vitamines bevatten. Natuurvoeding bestaat voornamelijk uit mager vlees en bijproducten. En als je de voorkeur geeft aan al bereid droogvoer, zorg dan voor een goede samenstelling.

De dierenarts kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en afhankelijk van het gewicht en de conditie van je huisdier kun je het juiste voer kiezen. Vanwege slijtage als gevolg van lichamelijke activiteit, moet de Friese Stabij een zeer evenwichtige en hoogwaardige voeding hebben, waardoor overgewicht van het dier wordt vermeden.

Hoe moet je ze verzorgen? 

De halflange vacht van de Stabijhoun is zelfreinigend. Dit betekent dat vuil er vanzelf af valt als het droog is; één borstel er doorheen om de laatste zandresten te verwijderen en hij is weer schoon. Hij heeft maar zelden een bad nodig. Zelfs als hij echt heel erg vuil is, dan is een spoeling of een duik in een schoon zwembad meestal voldoende.

Shampoo is alleen nodig als hij een beetje stinkt. Gebruik dan een speciale, neutrale hondenshampoo om de huidoliën niet te verstoren. Een gezonde hond heeft per definitie een mooie, glanzende vacht. Het enige dat je nodig hebt om je Stabij te verzorgen, is een kam, een borstel, een schaar en wat handigheid.

Vaak geven honden de voorkeur aan een simpele plastic kam omdat de tanden prettiger aanvoelen dan die van een metalen kam. Eventueel noodzakelijke trimmen kun je heel goed zelf doen, tenzij je hond gecastreerd is. Hierbij komt vaak wat een “gecastreerde” vacht wordt genoemd, waarbij de ondervacht explosief groeit. Op Friese Stabij Wereld kan je hier verder over lezen.

De vacht hoeft niet vaak te worden geborsteld, behalve tijdens de ruiperiode (2x per jaar) wanneer de ondervacht wordt losgelaten. Om de dag poetsen is dan noodzakelijk. Houd altijd in ieder geval het haar achter de oren en op de broek klitvrij. Sommige honden verharen het hele jaar door. Er wordt gezegd dat het warme klimaat er de oorzaak van is en dat een vacht de kou nodig heeft om mooi en gezond te blijven. Zet daarom de thermostaat ’s nachts lager om je Stabij goed te laten slapen.

Wekelijks borstelen is meestal alles wat nodig is om hun vacht glanzend te houden, in tijden van verharing zou het borstelen veel frequenter moeten geschieden. Baden is niet vaak nodig, maar het spreekt voor zich dat wanneer de Friese Stabij toch in bad gaat, hij zeer goed moet worden gedroogd om latere infecties te voorkomen.

Waarom zou je een Friese Stabij moeten nemen? 

Als je het geluk hebt een Friese Stabij hond te ontmoeten, zal je zeker zijn volgzame karakter waarderen. Het zijn intelligente honden die uiterst geduldig met kinderen en andere dieren is. Met de juiste opvoeding is hij zowel gehoorzaam als loyaal aan de eigenaar. Hoewel de Friese Stabij binnenshuis rustig blijft, heeft hij veel beweging en activiteit nodig.

Over het algemeen houdt dit ras van constante fysieke activiteit zoals joggen, springen en spelen met frisbee of ballen. Het is een hond die graag zwemt zonder op de temperatuur van het water te letten. Een of twee maandelijkse uitstapjes naar een lagune of vijver zullen zijn leven dan ook opfleuren. Als de Friese Stabij niet genoeg beweegt, zal hij zijn overtollige energie kwijt proberen te raken door ongewenst gedrag thuis te vertonen. 

Deze honden zijn doorgaans wantrouwend tegenover vreemden, maar ze zijn niet agressief van aard. Ze zijn gemakkelijk om mee te werken omdat ze van nature gehoorzaam zijn. De training moet echter vanaf de eerste maanden worden gestart met consistente methoden. De Friese Stabij is een hond die dicht bij zijn baasje staat, dus eenzaamheid is voor hem moeilijk te verdragen. Perioden van eenzaamheid kunnen angst veroorzaken en leiden tot gedragsstoornissen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten