Aandachtspunten bij aanschaf van zonnepanelen

VL wonen

De aanschaf van zonnepanelen is eenmalig een forse investering. Echter kun je je huis wel goed verduurzamen en zorgen voor een lagere elektriciteitsrekening in de nabije toekomst. Weet je niets van zonnepanelen af en welke zonnepanelen er het beste passen bij jouw huis en situatie? Hieronder enkele aandachtspunten bij aanschaf van zonnepanelen. 

Efficiëntie van de panelen

Er zijn diverse panelen verkrijgbaar met allen een andere efficiëntie. Uiteraard zijn zonnepanelen die zorgen voor een hoger rendement ook duurder, maar in dit geval is deze optie vaak wel beter, mocht het budget er zijn. Deze zonnepanelen zorgen namelijk langduriger voor een optimaal rendement.

Diverse systemen

Ga je voor poly of mono zonnepanelen? Het zegt je wellicht vrij weinig, maar poly zonnepanelen zijn donker met een aluminium rand en deze bevatten polycellen. Mono zonnepanelen zijn zwart en bestaan uit monocellen. CIS panelen zijn ook nog een optie. Deze panelen bestaan uit dunne film zonnepanelen en bij deze panelen is het rendement vaak hoger. Echter is voor deze zonnepaneelsoort wel een grote dakoppervlak nodig. 

Kosten van de zonnepanelen

Kijk niet naar de algemene prijs van een zonnepaneel, maar van de prijs per capaciteitseenheid oftewel Watt piek. Dit heeft te maken met de efficiëntie en het rendement van het zonnepaneel. een zonnepaneel met een hogere wattpiek zorgt voor een beter rendement, maar zal ook duurder zijn. De zonnepanelen prijs is dus belangrijk in combinatie met het aantal Watt piekuren.

Capaciteit van de panelen

Zoals hierboven genoemd is het belangrijk om te kijken naar de Wattpiek van een zonnepaneel om voor het ultieme rendement te gaan, moet de Wattpiek zo hoog mogelijk liggen. Het betekent wel dat deze zonnepanelen dus automatisch ook weer duurder zullen zijn.

De afmetingen van de zonnepanelen

Er zijn diverse standaard paneelsoorten verkrijgbaar. De meest gangbare maten zijn kleine zonnepanelen 150×100 cm, standaard zonnepanelen 165×100 en grote zonnepanelen 195×100 cm. Er zijn nog kleinere maten beschikbaar in de vorm van CIS panelen. Bij een grote dakoppervlak is het over het algemeen aan te raden om grotere zonnepanelen neer te leggen. Ook de standaard versie komen hiervoor vaak in aanmerking, maar dan heb je wel meer stuks nodig om het dakoppervlak te kunnen vullen.

Het testen van de zonnepanelen

Kijk voor je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen eerst of ze getest of gecertificeerd zijn. In dit geval is goedkoop namelijk meestal duurkoop. Goedkope zonnepanelen van een B merk zullen veel minder rendement opleveren dan geteste zonnepanelen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten