Zonnepanelen: hoeveel brengen ze nou écht op?

Wil je graag een investering doen voor je huis, dan kom je tegenwoordig al snel uit bij zonnepanelen. Velen zullen ongetwijfeld al eens in hun omgeving gehoord hebben dat het echt een investering voor de toekomst is of dat het veel oplevert. Dat het je iets oplevert staat buiten kijf, maar hoeveel is dat dan precies? Wanneer heb je jouw zonnepanelen terugverdiend en hoe bereken je jouw winst met zonnepanelen? Dat en meer bespreken we in dit artikel.

Zonne-energie: bron van hernieuwbare energie

Hernieuwbare energiebronnen zijn bronnen die energie verkrijgen uit natuurlijke energiebronnen die constant aangevuld worden. Denk hierbij aan zonne-energie, maar ook wind, biomassa, buitenluchtwarmte en waterkracht. Voor veel woningbezitters zijn zonnepanelen interessant omdat je de meeste zonnepaneelinstallaties altijd binnen 9 en soms zelfs 8 jaar kunt terugverdienen.

Hoe snel heb je zonnepanelen terugverdiend?

Laat je zonnepanelen plaatsen, dan begin je eigenlijk direct met terugverdienen. Je wekt namelijk voor een groot deel jouw eigen stroom op. Je kunt aan de hand van de volgende stappen berekenen hoe lang het duurt eer je jouw zonnepanelen hebt terugverdient:

  1. De totale kosten voor de aanschaf van jouw zonnepanelen zijn de basis voor jouw berekening. Tel dus de kosten op voor de complete aanschaf; aansluiting, bekabeling, de zonnepanelen zelf en het monitoringssysteem.
  2. Trek de btw hiervan af, want deze kun je bij de Belastingdienst terugvragen.
  3. Bepaal in samenspraak met de verkoper van jouw panelen wat je rendement per jaar wordt.
  4. Check de energieprijs en vermenigvuldig de prijs per kWh met het aantal kWh’s dat je jaarlijks verwacht op te wekken.
  5. Deel de totale aanschafprijs door het bedrag van stap 4.

 

Op deze manier kun je inschatten hoe lang de terugverdientijd is voor jouw zonnepanelen. De meeste mensen komen uit op een periode van 6 tot 8 jaar.

Wat leveren zonnepanelen je op?

Wil je berekenen wat zonnepanelen je opleveren? Dit bereken je d.m.v. de volgende formule: Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen = totale vermogen (Wp) x 0,85 (benutte capaciteit). Het totale vermogen van je zonnepanelen kun je terugvinden in de installatiehandleiding van je zonnepanelen. Je kunt ook jouw installateur hiervoor bellen. De benutte capaciteit van je zonnepanelen is gemiddeld 85%. Dit komt doordat zonnepanelen niet constant energie leveren, omdat er verschillende factoren zoals weersomstandigheden een rol spelen in de energielevering. 85% is een gemiddelde, dus je krijgt ongeveer 0,85 kWh per 1 Wp aan vermogen. Let wel; bovenstaande is een vuistregel want sommige panelen hebben meer capaciteit dan anderen. Op deze manier kun je zelf eenvoudig jouw rendement berekenen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten