Zaken die u waarschijnlijk niet wist over uw inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is bij de meeste mensen wel bekend. Deze verzekering dekt schade die ontstaat door brand, water of storm. Daarnaast wordt ook de schade vergoed die is ontstaan door een (poging tot) inbraak. Een inboedelverzekering hebben is in Nederland niet verplicht maar eigenlijk kunt u niet zonder. Loop eens met een lijstje door uw huis en noteer alle aankoopkosten van de losse spullen in uw huis. U zal er van schrikken wat een eindbedrag dat geeft. Met een inboedelverzekering beschikt u over de zekerheid dat wanneer er schade ontstaat door één van de bovengenoemde oorzaken de verzekering dit bedrag zal vergoeden.

Een basis inboedelverzekering of allrisk?

Het verschil tussen deze twee inboedelverzekeringen is behalve de hoogte van de premie dat bij u bij een allrisk inboedelverzekering ook schade kunt verhalen die ontstaan is door een zelf veroorzaakt huishoudelijk ongelukje. Denk hierbij aan het per ongeluk omstoten van een glas frisdrank dat vervolgens over uw laptop valt of er per ongeluk iets uit een keukenkastje valt op uw glazen kookplaat. Dit zijn ‘normale’ huishoudelijke ongelukjes die iedereen kunnen overkomen. Zo gebeurd maar wanneer u geen inboedelverzekering heeft toch een hoop extra kosten kunnen veroorzaken. Uiteraard is de premie van een allrisk inboedelverzekering iets hoger dan van een basis verzekering maar dit bedrag is vaak zo minimaal dat u eigenlijk het risico niet hoeft te lopen.

Wat dekt de inboedelverzekering?

Wanneer de schade door storm, water, brand of inbraak te repareren is betaald de inboedelverzekering alleen de reparatiekosten. Veel verzekeraars werken samen met bepaalde herstelbedrijven. Als je de opgelopen schade door hen laat repareren dan kost u dat vaak geen extra eigen risico. Is de schade niet meer te repareren dan wordt deze in principe op basis van nieuwwaarde vergoed. Het is belangrijk dat u bij grotere aankopen als meubels een aankoopnota bewaard op een veilige plaats. Hiermee kunt u altijd aantonen wanneer het is gekocht en hoeveel de kosten waren. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Wanneer iets wordt gebruikt voor een ander doel dan oorspronkelijk bedoeld wordt niet altijd de nieuwwaarde uitgekeerd. Denk bijvoorbeeld aan een kinderwagen die nu als poppenwagen wordt gebruikt. Spullen in uw huis die voor de schade nog maar 40% van de nieuwwaarde worden vergoed met de dagwaarde. U kunt niet verwachten dat wanneer u schade aan een bankstel van 10 jaar oud vergoed krijgt op basis van nieuwwaarde.

Hoe zit het met schade door vandalisme of rellen?      

Vandalisme komt helaas overal in Nederland maar al te vaak voor. Sommige mensen schijnen er plezier in te hebben om nodeloos spullen van iemand anders te vernielen. Voor u kan het echter een flinke schadepost zijn wanneer uw tuinbank aan de voorzijde van het huis is vernield of beklad met verf of er met opzet een steen door uw ruit wordt gegooid. Wanneer het een eigen huis betreft is dit vaak meeverzekerd in de verplichte opstalverzekering. Vaak wil de verzekeraar hiervan een bewijs van aangifte bij de politie.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten