Welkom in de wereld van bevestigingsmaterialen:

VL wonen

In de wereld van componenten en bevestigingsmaterialen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het zijn er soms wel honderden of misschien zelfs duizenden. Voor een persoon met weinig kennis van techniek en constructie kan het soms gissen zijn. Waar hebben al die gasten het eigenlijk over? Zeker wanneer ze ineens vakjargon erdoorheen gooien. 

In dit artikel zoom ik in op een specifiek bevestigingsmateriaal, namelijk de DIN-schroef. Ik vertel je wat de DIN-schroef is en zal een aantal voorbeelden van deze schroeven en bouten geven, zodat jij na het lezen van dit artikel precies weet wat een DIN schroef is. Lees je even mee? 

Wat betekent DIN nu eigenlijk? 

DIN is een technische normering, zoals bijvoorbeeld ISO ook een technische normering is. DIN komt voort uit de Duitse Nationale Normen en deze normen worden nu overgenomen door de Europese en internationale normen. Het voorzien van een bepaalde normering voor componenten en bevestigingsmaterialen staat de productiewijze, materialen, kwaliteit en afmetingen vast. Wanneer je dus een specifieke DIN bout koopt, dan weet je ook wat je krijgt. Alle fabrikanten moeten hier namelijk aan voldoen. Dit is handig voor jou als consument, maar ook voor bijvoorbeeld andere fabrikanten die deze schroeven en bouten gebruiken. Je weet namelijk precies wat voor product het is, welk materiaal het bevat en wat de kwaliteit is van een component of bevestigingsmateriaal.  

DIN 933: zeskantschroef met volledige metrische schroefdraad

De DIN 933 is een normale zeskantschroef met een volledige metrische schroefdraad. Deze schroef is dus volledig voorzien van een schroefdraad. Je kan de schroef dus helemaal tot bovenaan aandraaien. Het klembereik is hierdoor super sterk en daardoor kan je deze schroef voor veel verschillende doeleinden gebruiken. DIN 933 wordt toegepast in vele constructies in verschillende branches, zo wordt deze schroef veel gebruikt in de machinebouw en scheepsbouw. 

DIN 912: binnenzeskant schroef met cilinderkop 

De DIN 912 is een binnenzeskant schroef met cilinderkop. Deze schroef is voorzien van een inbus-aandrijving en een metrische schroefdraad. Je kunt de schroef dus eenvoudig bevestigen met enkel een inbussleutel. Het voordeel van een inbus-aandrijving is dat deze geschikt zijn voor locaties waar je met een andere sleutel niet bij kan, bijvoorbeeld een steek of ringsleutel.

DIN 571: Houtdraadbout  

De houtdraadbout kenmerkt zich door een zeskantkop met een lange steel die gedeeltelijk is voorzien van een schroefdraad. Deze bout is ontwikkeld voor houtconstructies en is dus zeer geschikt voor het bevestigen van planken en balken. Din 571 wordt toegepast voor bij het monteren van verschillende houten constructies, zoals bijvoorbeeld bij het monteren van een houten dakconstructie. Daarnaast kan je deze bout ook voor andere toepassingen gebruiken, bijvoorbeeld voor beton en steen. Je hebt dan alleen een plug nodig om de bout goed te bevestigen. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten