Wat te doen aan ongedierte?

Een heleboel! Soms is er meer sprake van irritatie dan overlast. Wanneer dit echter grote vormen gaat aannemen, is het echter tijd voor doordachte actie.

Kijk, een paar beestjes, daar kan iedereen nog wel wat tegen doen. Vliegen zijn irritant en vooral iets waar je vanaf wilt omdat ze steeds zo om je hoofd zoemen. Het is tevens begrijpelijk wanneer je je tegenover eventueel bezoek schaamt dat er zo veel ongedierte rondvliegt in en om jouw woonkamer. Maar ja, daar kun jij toch niks aan doen?

Nee, dat is niet helemaal waar. Er zijn genoeg acties die jij kunt ondernemen om van de overlast die insecten en andere plagen veroorzaken af te komen. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan vooral verder!

Oorzaak achterhalen

Iedere vorm van ongediertebestrijding begint bij de kern van het probleem. De bron, dus. Want al die beestjes hebben echt geen agenda die puur en alleen gevuld is met ‘[vul hier jouw naam in] het leven zuur maken!’ Nee, ze blijven in en om jouw woning omdat ze daar prettige leefomstandigheden ervaren. Bovendien kan het ze veel te gemakkelijk worden gemaakt om binnen te komen. Misschien zitten er wel naden en kieren in jouw muren, deuren, vensters, vloeren of plafonds die ze gebruiken om zich toegang tot jouw stulpje te verschaffen. In dat geval moet je die natuurlijk direct afdichten. En komen beestjes af op jouw afvalbak? Ledig en verschoon die dan regelmatig. Zo maak jij je woning een stuk minder aantrekkelijk voor al dat vliegende en kruipende schorriemorrie!

De grote onbekende

Je ervaart weinig woongenot en -gemak wanneer je een heleboel beestjes door je woning ziet marcheren of vliegen… maar geen idee hebt wat het zijn! Een encyclopedie kan helpen. Op het internet vind je vele verschillende vraagbaken waar je terecht kunt voor hulp en informatie over dit onderwerp. Zo zijn er vast wel foto’s te vinden van het ongedierte dat jou hoofdbrekens bezorgt. Ben je onsuccesvol in je speurtocht? Dat is nou balen! Dan raden we je aan om het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in te schakelen.

Nest

Het wordt lastiger wanneer jij merkt dat er zich in of nabij je huis een waar nest bevindt. Het verwijderen daarvan kan je probleem oplossen. Maar sommige soorten ongedierte, zoals wespen en ratten, kunnen behoorlijk agressief zijn. Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, dus. Maar misschien kun je dit beter aan een professional overlaten, zeker wanneer je niet bekend bent met de juiste methode en eventuele risico’s. Sowieso is het altijd verstandig om extra advies in te winnen wanneer je een nest gaat verwijderen en wilt voorkomen dat het weer terug kan komen.

Natuurlijke vijanden inzetten

De muis heeft de kat en die weer de hond, de gazelle heeft de leeuw(in) en de mens heeft de menshaai. De plaaggeesten die jou lastigvallen hebben hopelijk ook een natuurlijke vijand! Muggen en vliegen leggen het af tegen spinnen, muizen vormen, zoals gezegd, een delicatesse voor katten en bladluizen worden opgepeuzeld door lieveheersbeestjes.

En verder

Ieder probleem kent meerdere oplossingen en invalshoeken. Er bestaan diverse vallen, meppers en bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten. Maar zeker in dat laatste geval moet je heel goed weten wat je doet! Zo kan het gif dat je gebruikt gevaarlijk zijn voor planten, dieren en mensen in je omgeving die je nou juist buiten schot wilt houden. Win dus tevoren alle nodige informatie in.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten