Wat is het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen?

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn dat zonnepanelen alleen in de kleuren zwart en blauw te zien zijn op de daken van huizen, maar niet in andere kleuren. De meeste mensen zullen het zich niet beseffen dat veel meer verschillen zijn tussen blauwe en zwarte zonnepanelen dan alleen de kleur. Om dit misverstand uit de weg te werken lees je hier wat het verschil is tussen zwarte en blauwe kleur van de beste zonnepanelen van dit moment.

Een ander kleurtje is natuurlijk erg leuk

Uiteraard heeft het kleurverschil een bepaalde invloed op het maken van een keuze voor het plaatsen van zonnepanelen. Over het algemeen kiezen mensen met een schuiner dag vaker voor zonnepanelen in het zwart, omdat deze veel meer in zicht zijn en mooier ogen. Mensen met een plat dak kiezen vaker voor zonnepanelen in het blauw, doordat deze vrijwel in zicht zijn voor voorbijgangers.

Wat is nou echt het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen is dat het twee verschillende soort zonnepanelen zijn. Beide soorten worden gemaakt van siliciumkristallen. Echte zijn monokristallijne zonnepanelen zwarte van kleur en hebben polykristallijne zonnepanelen een blauwe kleur.

Monokristallijn zwart

De siliciumkristallen in monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal, waardoor de zonnecellen een gestructureerde positie aannemen en er een effen zonnepaneel ontstaat. Door de zwarte kleur van de panelen brengen monokristallijne zonnepanelen iets meer energie op, wanneer het zonlicht direct op het zonnepaneel valt.

Polykristallijn blauw

In tegenstelling tot de siliciumkristallen in monokristallijne zonnepanelen, bestaan de siliciumkristallen in polykristallijne zonnepanelen uit meerdere kristallen. Hierdoor gaan de zonnecellen door elkaar liggen en ontstaat er geen effen patroon. Dit zie je terug op het zonnepaneel als een soort vlekken. Polykristallijne zonnepanelen leveren meer energie op, wanneer het zonlicht indirect op het zonnepaneel valt.

Welke kleur zonnepanelen is beter?

Het verschil in opbrengst tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is zo klein dat hier vrijwel niks van merkt. Het enige waar je rekening mee moet houden is of je de zonnepanelen op een schuin of recht dak wilt plaatsen. Neem gerust een kijkje op Zonduurzaam.nl om alles over zonnepanelen te weten te komen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten