Wat is grafruiming en wat gebeurt er daarna?

VL wonen

Als je kiest voor begraven, krijg je te maken met grafkosten. Zo betaal je voor een graf voor een bepaalde tijd. Deze kosten verschillen weer per begraafplaats. Maar wat veel mensen niet weten is dat als het grafrecht vervalt of de huurperiode voorbij is, het graf mag worden opgeruimd. Maar wat houdt dit precies in en wat gebeurt er daarna met die plek? Je leest het hier.

 

Wat is het?

De naam verklapt het al, maar grafruiming gaat over het opruimen van het graf. Dit betekent dat de stoffelijke resten worden verwijderd en dat het grafmonument wordt verwijderd. Dit vindt meestal plaats nadat de nabestaanden geen grafrecht meer hebben en de huurperiode niet meer verlengd kan worden. De rechthebbenden kunnen er zelf ook mee instemmen om een graf te laten ruimen of ze kunnen hiervoor zelf een verzoek indienen. Soms komt het wel eens voor dat het grafmonument kapot gaat en wordt ervoor gekozen om het graf te ontruimen in plaats van het investeren in een nieuw grafmonument.

 

Wat gebeurt er met het graf?

Bij de ontruiming wordt in principe alles op en in het graf weggehaald door de gemeente en gestort in een bouwafvalcontainer. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om enkele onderdelen zelf te houden. Denk bijvoorbeeld aan de grafsteen of rouwbloemen die nog op het graf liggen. Soms wordt hier veel waarde aan gehecht, dus krijgt de familie altijd de kans om deze op te halen. Hiernaast kan ervoor gekozen worden om de stoffelijke resten te laten cremeren. Zo hebben de nabestaanden nog een aandenken. Ook kan ervoor gekozen worden om de stoffelijke resten alsnog te herbegraven. Dit gebeurt weer in een speciaal verzamelgraf óf diep in het bestaande graf. Zo komt er boven in de grond weer ruimte vrij voor een eventueel nieuw graf. Bij het ruimen van een graf komen vaak kosten kijken. Deze zijn vooraf besproken en worden vastgelegd in het huurcontract.

 

Onbepaalde tijd

Er zijn ook graven voor onbepaalde tijd. Deze mogen dus niet zomaar geruimd worden, tenzij de familie dit beslist of om de een of andere reden het recht komt te vervallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de nabestaanden de rechten niet op tijd laten overschrijven op een opvolger. Bij het uitkiezen van een graf is het dus erg belangrijk dat er beslist wordt of dit voor een bepaalde of onbepaalde tijd moet zijn en wie wordt aangewezen als de rechthebbende.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten