Wat is de echte Bachata?

Er is veel te schrijven over een Bachata dansles. Maar wat houdt de échte dansstijl Bachata nu precies in? Laten we eerst beginnen met een stukje geschiedenis. In 1962 “creëerde” Jose Manuel Calderon de eerste Bachata op het platteland van de Dominicaanse Republiek. Daarbij vermengde hij 3 basiselementen waaruit later de bekende opdrachtgevers van Bachata werden geboren. De titel van de eerste Bachata is “Borracho de amor” (Dronken van liefde).

Bachata authentica 

Binnen de Bachata dansstijl zijn er verschillende dansstijlen en stromingen ontstaan. Voor de gemiddelde Dominicaan is Bachata natuurlijk gewoon Bachata en wordt deze nog altijd vooral op de plaats gedanst waarbij veel gebruik wordt gemaakt van voetenwerk. Maar met de komst van verschillende stijlen heeft deze, oorspronkelijke stijl van Bachata dansen, de naam gekregen van Bachata Dominicana of ook wel genoemd de Bachata Authentica. 

Kenmerkend is dat er bij deze stijl vooral op de plaats wordt gedanst en dat er veelal 3 houdingen zijn waar gebruik van wordt gemaakt:

  1. De gesloten houding (zoals we die ook binnen de andere dansen kennen)
  2. Handen (de dansers houden elkaar met 1 of 2 handen vast)
  3. Los van elkaar (dit wordt wel gedaan maar komt zelden voor)

Bij positie 2 is de Bachata vooral herkenbaar aan het feit dat de handen actief meebewegen binnen de dans om de richting aan te geven of de passen een extra accent te kunnen geven.

Bachata 

Met de komst van grote veranderingen in de dans is er een noodzakelijke discussie ontstaan ​​over wat “echte” of “onwerkelijke” Bachata is. Natuurlijk kan elke Bachata-stijl op elk Bachata-nummer worden gedanst. Het is echter vooral de muzikale interpretatie die vaak bepaalt hoe men op een lied danst. Aangezien veel salsadansers liever dansen op Colombiaanse salsa met veel campana (cowbells) op tel 1, en liever dansen op de klassieke mango van Tito Rodrix op tel 2 golfdansen, zo zien we in Bachatas, althans in Europa, vooral Bachata Dominicana dansen met meer traditionele Bachata’s en Bachata Sensueel dansen met modernere Bachata’s (steeds meer in het Engels).

Bachata vormt een combinatie van Spaanstalige en Caribische muziekstijlen, wat zorgt voor een swingend geheel. De Bachata muziek wordt in vierkwartsmaat gespeeld met onder andere een gitaar, een güira, een basgitaar en bongos. Hedendaags wordt de Bachata steeds vaker gecombineerd met invloeden uit bijvoorbeeld popmuziek en reggeaton. De Bachata wordt gedanst met een partner. De Bachata wordt dan ook op verschillende plaatsen in de wereld op verschillende manieren gedanst. Bij deze dans zijn er geen strakke regels. De partners dansen op enige afstand van elkaar waarbij de handen vastgehouden worden. Er worden meestal veel snelle tussenpasjes gezet. Doorgaans zijn de bewegingen spontaan en worden ze aangepast aan een specifiek nummer. De meest geavanceerde en creatieve dansstijl binnen Bachata is de Dominicaanse stijl.

https://www.swing-inn.nl/lessen/bachata-danslessen/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten