ADL hulpmiddelen voor senioren en mindervaliden

ADL hulpmiddelen: wonen met zelfredzaamheid

Waneer u mindervalide bent of ouder aan het worden bent met gebreken dan zijn ADL hulpmiddelen vaak een uitkomt. Deze hulpmiddelen maken algemene dagelijkse levensverrichtingen makkelijker of zelfs mogelijk bij bijvoorbeeld invaliditeit.Een ADL hulpmiddel kan iets simpels zijn als een beugel bij het toilet maar ook iets technisch zoals een draaischijfkussen of een “helping hand” grijper. Zo worden verrichtingen die voor een gezond persoon van zelfsprekend zijn voor ouderen en mindervaliden ook mogelijk. Wanneer u dergelijke hulpmiddelen nodig heeft kunt u vaak een beroep doen op de zorgverzekering of het WMO budget van de gemeente. De vergoedingen zijn afhankelijk van verzekeraar en ook verschillend per gemeente. Wanneer u wilt weten wat en hoeveel u vergoed krijgt kunt u dit opvragen bij genoemde partijen.

Soorten ADL hulpmiddelen

Om u een indruk te geven van de verkrijgbare ADL hulpmiddelsoorten hier een klein overzicht met per categorie een aantal voorbeelden van hulpmiddelen voor algemene dagelijkse levensverichtingen;

  • Aankleedhulpmiddelen zoals een aankleedstok, bra-angel, knopenhaak, ritsenopener en schoeisel aantrekhulp voor sokken en schoenen.
  • Badkamerhulpmiddelen zoals steunen, grepen, beugels en een anitislipmat of een antislip tegelspray Slaapkamerhulpmiddelen zoals bedsteunen, grepen, beugels, glijlaken en hoofd-, ringkussens voor decubitus aan het oor.
  • Drink en Eethulpmiddelen zoals drinkbeker met tuitdeksel en aangepast bestek.
  • Drempelhulpen zoals een oprit bij de drempel.
  • Keukenhulpmiddelen zoals openers, fixeerders, een tubeknijper, lusschaar en aangepast bestek.
  • Toilethulpmiddelen zoals toiletstoel, ophoging en spatlap.
  • Zithulpen zoals draaischijf kussens, wigvormige kussend en losse lendesteunkussens.
  • Hulpmiddelen voor het hanteren van deursleutel.
  • Persoonlijke verzorgingsproducten als aangepaste kam, haarborstel, nagelhulpmiddelen en lotion aanbrenghulpjes.

Hulp bij aanschaf en installatie

Nu u weet wat de mogelijkheden zijn via uw zorgverzekeraar en gemeente zult u op zoek moeten gaan naar een leverancier die u de hulpmiddelen levert en waar nodig ook voor u installeert. Vaak zijn er grote partijen in de gemeente waar u terecht kunt voor de aanschaf. Echter zijn deze grotere partijen vaak minder flexibel en wordt u al snel als nummer behandeld en zult u met meerdere personen te maken krijgen. Vaak is dit niet wenselijk omdat beperkingen zeer persoonlijk zijn en men daar niet graag mee te koop loopt. Om dan elke keer opnieuw uw verhaal en situatie te moeten schetsen is iets wat niet als fijn ervaren wordt. Gelukkig zijn er ook partijen die op minder grote schaal op meer lokaal niveau actief zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij een plaatselijke gezondheidstechnoloog. Een gezondheidstechnoloog is een deskundige op het gebied van techniek en zorg en kan perfect adviseren bij het aanschaffen bij de juiste hulpmiddelen. Wanneer u een zelfstandige gezondheidstechnoloog benaderd, zal deze meestal ook bereid zijn om bij u thuis te komen om de boel te inventariseren en et installeren na aankoop.

 

Persoon Holding Rod

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten