Wat is asbest en hoe kom je er vanaf?

VL wonen

De meest voorkomende manier waarop asbestvezels het lichaam binnendringen is via de ademhaling. Asbesthoudend materiaal wordt over het algemeen niet als schadelijk beschouwd, tenzij er stof of vezels vrijkomen in de lucht, waar ze kunnen worden ingeademd of ingeslikt. Veel van de vezels komen vast te zitten in de slijmvliezen van neus en keel, waar ze vervolgens kunnen worden verwijderd, maar sommige kunnen diep in de longen terechtkomen of, als ze worden ingeslikt, in het spijsverteringskanaal. Als ze eenmaal in het lichaam vastzitten, kunnen de vezels gezondheidsproblemen veroorzaken.

Asbest is het gevaarlijkst als het brokkelig is. De term “brokkelig” betekent dat het asbest gemakkelijk met de hand kan worden afgebrokkeld, waarbij vezels vrijkomen in de lucht. Opgespoten asbestisolatie is zeer brokkelig. Asbest vloertegels zijn dat niet.

Waarom asbest verwijderen

Een van de belangrijkste redenen waarom asbestverwijdering zo belangrijk is, is dat deze giftige stof op grote schaal aanwezig is in woningen en gebouwen in het hele land. Volgens recente studies bevatten maar liefst een miljoen commerciële gebouwen en woningen een aanzienlijke hoeveelheid asbest. Als uw woning is verontreinigd met asbest, is het van cruciaal belang om onmiddellijk een plan te maken voor het verwijderen van asbest. 

Waar zit asbest?

Als uw woning vóór 2000 is gebouwd, bestaat de kans dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt. Vroeger werd bouwmateriaal met asbest in plafonds, muren, wandplaten en vloeren gebruikt vanwege de brandwerende eigenschap die het materiaal biedt. Asbest verwijderen is echter niet eenvoudig.

 

Schakel een professional in

Doorgaans wordt het zelf verwijderen van asbest door de bewoners van dat bepaalde gebouw of huis afgeraden. Hiervoor moet een professional worden ingeschakeld. Asbest is schadelijk voor mensen. Zelfs een klein aantal vezels in de omgeving kan worden ingeademd en enorme schade aan hun gezondheid toebrengen, waarbij ziekten als asbestose, mesothelioom en longkanker kunnen worden veroorzaakt. In Nederland is het daarom zelfs verplicht om asbest door een professional te laten verwijderen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten