Wanneer kun je graszoden leggen?

Ben je van plan je tuin opnieuw aan te leggen? Graszoden lenen zich uitstekend voor het snel en eenvoudig bekomen van een mooie grasmat. Bovendien kan graszoden leggen in principe het hele jaar door. Toch is het bij voorkeur aangewezen de graszoden te leggen wanneer de kans op hevige regenval en koude temperaturen het kleinst is. In de maanden december, januari en februari is het dan ook afgeraden om graszoden te leggen.

Graszoden leggen in Maart, April en Mei

De meeste mensen kiezen er voor om graszoden in de lente te leggen. Het is de periode wanneer we allemaal druk in de weer zijn met het op orde brengen van onze tuinen. Om er zeker van te zijn dat u tijdens de zomermaanden kunt genieten van een mooi afgewerkte tuin is het ideaal om graszoden te leggen wanneer de weersomstandigheden het meest ideaal zijn. De maanden maart, april en mei lenen zich hier perfect toe. Dit zorgt er voor dat het gras snel volgroeit zal zijn. Bovendien hoeft u, dankzij die ideale weeromstandigheden en milde temperaturen, de zoden niet dagelijks te sproeien. 

Graszoden leggen in Juni, Juli en Augustus

Bent u er in de lente niet aan toegekomen om het gras te leggen dan kan dat ook tijdens de maanden juni, juli of augustus nog steeds prima. Een extra voordeel is dat het gras tijdens de zomermaanden een ontzettend snelle groei zal kennen. Wel dient u er rekening mee te houden dat u, wanneer u het gras pas in de zomermaanden plaatst, vaker zal moeten sproeien. Een jonge grasmat is immers nog erg kwetsbaar en snel onderhevig aan droogte. Mits de aangepaste zorg kan u echter wel na ongeveer tien dagen reeds optimaal genieten van u nieuwe grasmat. 

Graszoden leggen in September, Oktober en November

De herfst brengt vaak een nat en vochtig klimaat met zich mee. Dat maakt het leggen van graszoden tijdens de maanden september, oktober of november net iets moeilijker. De natte ondergrond valt vaak moeilijker te egaliseren. Maar er zijn ook voordelen verbonden aan het leggen van grasmatten in de herfstmaanden. Zo zal sproeien niet of nauwelijks nodig zijn. Dat bespaart u niet enkel tijd maar ook heel wat extra waterverbruik. De temperatuur van de bodem is in de vroege herfstperiode nog steeds uitstekend en de groeiomstandigheden zijn zeker in de maanden september en oktober nog optimaal. In november is het echter opletten in verband met te lage bodemtemperaturen.

Graszoden leggen in December, Januari en Februari

Hoewel het leggen van grasmatten in theorie het hele jaar door mogelijk is, zijn de wintermaanden niet meteen geschikt. Periodes van vorst en extreme regen zijn dan ook te vermijden. Het gras kent bovendien maar een groei wanneer de temperaturen boven de acht graden liggen. Wanneer de temperatuur lager wordt, zal het gras niet meer verder groeien. Om te zorgen voor een goede worteling en snelle hergroei doet u er wel goed aan de zoden vlak voor de wintermaanden te plaatsen. Het gras heeft op die manier de tijd om zich te concentreren op de worteling en niet zo zeer op de bladvorming.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten