Waarom geld lenen straks niet meer gratis is

VL wonen

 

Waarom is geld lenen straks niet meer gratis? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting waarschuwt dat de banken juist geen kosten in rekening moeten brengen tijdens het pinnen. Het gaat hier om het pinnen van contant geld. Dit zal volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting mensen benadelen die niet beschikken over veel geld. Daarnaast zal dit volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting mensen benadelen die moeite hebben met digitaal bankieren, ook laaggeletterden zouden hier moeite mee hebben. 

Ingevoerde pinkosten

De ABN AMRO wil binnenkort mensen die jaarlijks meer dan 12 duizend euro contant geld opnemen, 5 euro plus een half procent per transactie over het opgenomen bedrag laten betalen. Ook voor bepaalde pakketten zal Rabobank al pinkosten invoeren, ING doet dit ook al. 

Een grote groep Nederlanders kunnen zo de schulden in gewerkt worden

Dit zal een grote groep kwetsbare Nederlanders raken. Sommige mensen hebben moeite met digitaal bankieren en hebben weinig te besteden. Het zal erg oneerlijk zijn om dit ontmoedigingsbeleid in te voeren. Dit  ontmoedigingsbeleid kan veel mensen de schulden in werken. 

Ook de consumentenbond is ontevreden

Er zijn nog geen goede alternatieven voor mensen die geen gebruik kunnen maken van digitaal geld. Daarom is niet alleen de directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting tegen dit beleid, maar ook de consumentenbond is tegen het nieuwe beleid van banken. De reden dat de bank dit wilt invoeren is om het excessieve gebruik van contant geld te ontmoedigen. Het gebruik van grote hoeveelheden contant geld kan een risico zijn voor het financiële welzijn. Het monitoren om financiële criminaliteit te bestrijden is een te grote kostenpost volgens de bank. Dit zal volgens de consumentenbond een drogreden zijn. Het gebruik van contant geld is namelijk zeer belangrijk voor consumenten. Zo kunnen ze een goede grip houden op hun financiën, dit betekent niet direct dat je een crimineel bent. 

 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten