Waarom kiezen voor een online makelaar i.p.v. een klassieke makelaar?

VL wonen

Vroeger moest je altijd op zoek gaan naar een makelaar in de omgeving. Je had verschillende makelaarskantoren, welke ook allemaal op een andere manier voor jou aan de slag konden gaan. Dit maakte het niet altijd eenvoudig om jouw woning te verkopen. Echter zijn er met de komst van het digitale tijdperk ook online makelaars bij komen kijken. De klassieke makelaars zijn hierdoor voor veel mensen al aan de kant geschoven. Maar waarom zou je voor een online makelaar kiezen in plaats van de klassieke makelaar en welke voordelen levert het jou op? Wanneer je dit weet, kun je goed voorbereid aan de slag gaan met de verkoop van de woning.

 

De klassieke makelaar doet alles

De klassieke makelaar is de makelaar die wij allemaal kennen. Je ziet immers in straten vaak woningen waarbij bij de ramen woningen aangeboden worden. Deze makelaars kunnen verschillende diensten voor jou uitvoeren. Wanneer je met deze makelaars aan de slag gaat, hoef je zelf bijna niets meer te doen. Je hoeft namelijk alleen maar de bezichtigingen te gaan doen en uiteindelijk de koopovereenkomst te tekenen. Echter moet je dan met verschillende kosten rekening gaan houden. Deze makelaar vraagt immers ook altijd een vergoeding voor de diensten die geleverd worden.

 

Een internet makelaar met meerdere mogelijkheden

Een internet makelaar is eenvoudiger te vinden. Hiervoor hoef je alleen maar op internet te kijken en je ziet gelijk verschillende websites en mogelijkheden. Een internetmakelaar werkt daarbij op een geheel andere manier dan bijvoorbeeld de klassieke makelaar. Wanneer je op deze websites aankomt, moet je namelijk eerst bepalen of je veel zelf uit gaat voeren of dat je alle diensten toch uit handen geeft. Dit brengt ook weer heel andere prijzen met zich mee dan wanneer je een fysieke makelaar inschakelt. Als je veel zelf uit gaat voeren krijg je alleen hulp met de juridische zaken. Hoe meer je uit handen geeft, hoe minder je hoeft te doen tijdens de verkoop van de woning.

 

Veel zelf in de hand bij de verkoop

Hier komen de eerste voordelen al om de hoek kijken. Je kunt namelijk aan de hand van jouw budget al een hoop bepalen. Wanneer je namelijk een laag budget hebt om te besteden aan een makelaar, kun je vaak voor het laagste pakket gaan. Hiermee heb je zelf wel veel werkzaamheden uit te voeren, maar je kunt dan ook gelijk alles geheel naar wens doen. Zo kunnen de bezichtigingen bijvoorbeeld ook in de avond en het weekend gepland worden, waardoor het met jouw andere bezigheden gecombineerd kan worden. Tevens bepaal je zelf op welke manier jouw huis onder de aandacht wordt gebracht. De enige kosten die je dan hebt, zijn de kosten voor de juridische zaken die door de makelaar worden uitgevoerd.

 

Alle diensten uit handen geven

Bij een internet makelaar kun je ook alles uit handen geven. Hierdoor worden de diensten allemaal uitgevoerd en zorgt de makelaar ervoor dat er geïnteresseerden bij de woning komen kijken. Je hoeft hierdoor niet goed te kunnen schrijven voor de advertentie, hoeft zelf niet veel met social media te doen en je bent niet continu bezig met het plannen van de bezichtigingen. In feite is dit dus wat de klassieke makelaar ook voor jou doet. Alleen ben je dan verzekerd van een vaste prijs, waardoor je op voorhand al weet wat je allemaal kunt verwachten.

 

Hoge en lage bedragen komen voor

De klassieke makelaar kent daarbij vaak weer een vergoeding op basis van een courtage. Deze courtage is een bepaald percentage van het verkoopbedrag. Bij de meeste makelaars is dit vastgesteld op 1 procent. Echter zijn er ook makelaars die een hoger percentage aanhouden. Wanneer je jouw woning voor een heel hoog bedrag verkoopt, kunnen deze kosten dus ook flink oplopen. Dit brengt ook gelijk een nadeel met zich mee. Je raakt veel geld kwijt aan makelaarskosten. Bij de huizen in een lager segment kan het echter wel een lagere kostenpost met zich meebrengen. In sommige gevallen kan een internet variant zelfs duurder zijn als er met vaste prijzen wordt gewerkt.

 

Zelf weinig meer te doen

Zowel een internet makelaar als een klassieke makelaar kunnen jou helpen bij een goede verkoop van de woning. Doordat de juridische kant van de verkoop altijd voor jou uitgevoerd wordt, hoef je hier geen kennis van te hebben. Zo wordt onder andere de verkoopovereenkomst voor jou opgesteld. Dit zorgt er weer voor dat alle afspraken ook goed op papier komen te staan en er geen verwarringen kunnen ontstaan. Ook wordt alles voor jou geregeld bij de notaris. Jij hoeft er alleen nog voor te zorgen dat de woning er goed uit ziet als er mensen langskomen om de woning te bekijken.

 

Maak de juiste beslissing

Zet voor jezelf daarom altijd de afwegingen op een rijtje. Of je nu voor een internet makelaar of een klassieke makelaar kiest, je zorgt ervoor dat de verkoop van de woning soepel gaat verlopen. Daarbij heb je jouw budget dus ook altijd zelf in de hand. Uiteindelijk hoef jij alleen nog maar het koopcontract te ondertekenen en kun je gaan hopen dat de koper de financiering rond krijgt of niet binnen de bedenktijd de koop wil ontbinden. Daarna kun je op je gemak gaan inpakken voor de verhuizing.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten