Wonen in een appartement

Waarom je kunststof kozijnen moet laten plaatsen

Vroeger werd er door huiseigenaren bijna altijd voor houten kozijnen gekozen. Hout is namelijk goedkoop en vrij makkelijk te bewerken. Echter zijn er anno 2021 een stuk duurzamere oplossingen, waarmee u flink kunt besparen op uw energierekening. Kunststof kozijnen hebben namelijk een veel hogere isolatiewaarde en zijn ook een stuk duurzamer. Hoe dit kan? Dat ga ik je in dit artikel vertellen. 

De informatie voor dit artikel heb ik verkregen bij een kunststof kozijnen leverancier in Enschede. Deze specialist heb ik gevonden door de zoekopdracht “Kunststof kozijnen Enschede” in Google in te typen. Hij stond er voor open om zijn kennis met mij te delen.

Waarom Isoleren kunststof kozijnen beter dan houten kozijnen

Kunststof kozijnen isoleren beter omdat ze minder warmte naar buiten doorlaten. Een kunststof kozijn bestaat namelijk uit een aantal “kamers” waarin zich stilstaande lucht bevindt (holle gedeeltes). Deze kamers zorgen voor de isoleren de werking van kunststof kozijnen. Als een kozijn meer kamers heeft dan isoleert deze ook beter. Dankzij deze technologie isoleert een kunststof kozijnen tegenwoordig beter dan een houten kozijn.

Langere levensduur

Een andere reden waarom kunststof kozijnen duurzaam zijn is hun langere levensduur. Kunststof kozijnen gaan namelijk makkelijk meer dan 50 jaar mee. Bij een houten kozijn is dit bij normaal onderhoud slechts 25 jaar. Kunststof kozijnen kunnen dus langer blijven zitten en hoeven daardoor minder vaak verwerkt te worden.

Zeer weinig tot geen onderhoud

Kunststof als materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk. Je houdt de kozijnen dan ook makkelijk schoon door ze af en toe af te nemen met een natte lap. Houten kozijnen daarentegen moeten regelmatig worden geschilderd. Door houten kozijnen te onderhouden breng je schadelijke middelen de lucht in (denk aan verf en ammoniak). Kunststof kozijnen hoeven nooit te worden overgeschilderd, omdat deze hun kleur nauwelijks verliezen.

Het plaatsen van het juiste glas

Naast de isolerende werking van het kozijn is het glas natuurlijk ook erg belangrijk. Wanneer er slecht isolerend glas in het kozijn wordt geplaatst ontsnapt alsnog alle warmte naar buiten via het glas. Er wordt dan ook aangeraden om minimaal HR++ dubbel glas in de kozijnen te plaatsen. Er is ook de mogelijkheid om driedubbel glas te laten plaatsen. Dit wordt echter niet vaak gedaan omdat de kosten dan niet meer tegen de baten opwegen.