Waarom een visgraat parketvloer laten plaatsen?

VL wonen

We zeggen je waarschijnlijk niets nieuws wanneer we vertellen dat je in de praktijk parket op verschillende manieren in je woning kan integreren. Het soort legpatroon waar gebruik van wordt gemaakt is daarvoor bepalend. De zogenaamde visgraat parketvloer is één van de populairste legpatronen die op de markt zijn terug te vinden. Dat is in het bijzonder het gevolg van het feit dat ze er ongelofelijk goed en vooral stijlvol uitziet. Overweeg jij ook het plaatsen van een dergelijke parketvloer in jouw woning? Ontdek dan vooral hier op deze pagina waarom dat in de praktijk zomaar eens een interessante keuze kan zijn!

            Een zeer populair legpatroon

Een visgraat parketvloer wordt in de praktijk bijzonder vaak gerealiseerd bij massieve parketvloeren. Enkele eeuwen geleden was dat nog uitsluitend het geval in met name kastelen en kloosters. Tegenwoordig heeft dit legpatroon echter ook stevig haar introductie gemaakt in particuliere woningen. Visgraat parket kenmerkt zich zoals de naam reeds duidelijk maakt door het feit dat ze over de uitstraling van visgraat beschikt. De plankjes waar gebruik van wordt gemaakt beschikken allemaal over dezelfde lengte en hebben een rechthoekige vorm. De visgraat stroken beschikken over een standaard dikte van 9 mm. De stroken zelf hebben doorgaans een breedte van 7 op 40 centimeter. In de praktijk wordt er bij de realisatie van een visgraat parketvloer niet zelden gekozen voor het gebruik van eik. Dit niet alleen omdat deze houtsoort betaalbaar is, maar ook omdat ze over een uitstekende stevigheid beschikt.

            Het verschil tussen visgraat en de Hongaarse punt

Het is van groot belang om er rekening mee te houden dat er op de markt verschillende legpatronen zijn terug te vinden die sterke gelijkenissen vertonen met visgraat. Eén van deze varianten is de zogenaamde Hongaarse punt. Het verschil met deze variant zit hem in de vorm. De stroken waar gebruik van wordt gemaakt bij de Hongaarse punt zijn zogenaamde parallellogrammen. Ze worden in elkaar gelegd onder een hoek van 60 graden. Aan de bovenzijde sluiten ze aan in een zogenaamde sergeantstreep. Deze plaatsingswijze zorgt ervoor dat de Hongaarse punt in vergelijking met een visgraat parketvloer een stuk rustiger oogt. Hier geven een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan mensen toch de voorkeur aan.

            Kan je een visgraat parketvloer volledig zelf realiseren?

In een poging om de kosten te drukken geven veel mensen er de voorkeur aan om hun visgraat parketvloer zelf te proberen plaatsen. In eerste instantie lijkt dat geen probleem, maar er zit een addertje onder het gras. Op het eerste zicht mag het plaatsen van dit motief dan wel weinig voeten in de aarde lijken te hebben, de realiteit is anders. Eén enkele fout kan er namelijk voor zorgen dat je volledige parketvloer niet meer goed oogt. Het eindresultaat kan dan ook door één onoplettendheid sterk worden beïnvloed.

 

Bovenstaande maakt dat het in de praktijk voor de plaatsing van visgraat parket toch wordt aangeraden om daarvoor een beroep te doen op een expert. Wil je toch liever volledig zelf jouw vloer realiseren? In dat geval is het wellicht een goed idee om je in eerste instantie even grondig te verdiepen in de exacte plaatsingsmethode die moet worden toegepast. Zorg er bovendien ook voor dat je regelmatig even de reeds geplaatste stukken vloer evalueert. Parket-paleis.nlis de parket & laminaat expert van Nederland.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten