Waar moet je op letten bij het scheiden van afval?

Afval sorteren heeft vele voordelen. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen grotendeels worden gerecycled. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld, hoe handig is dat! Elk type afval wordt anders behandeld. Zo wordt afval van Groenten, Fruit en Tuinen gebruikt voor de productie van biobrandstoffen en compost. Oude verpakkingsmaterialen zoals plastic flessen en blikjes worden gebruikt om nieuwe verpakkingen te maken. Des te belangrijk dus om je afval goed te scheiden! Hieronder lees je een aantal tips waardoor het afval scheiden je gemakkelijker af zal gaan.

Waar moet je op letten?

Er zijn natuurlijk vele soorten afval die je kunt scheiden. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) is het afval dat dagelijks ontstaat in elk huishouden in Nederland. Van bananenschillen, brood tot restjes van de avondmaaltijd; ze horen allemaal bij de groencontainer of de gft-container. Ongeveer 60% daarvan wordt omgezet in compost. De rest wordt vergist, waardoor naast compost ook biogas ontstaat. Bij het sorteren van dit soort afval is het belangrijk om te controleren of er geen plastic in zit. Zet een rolcontainer nooit in de volle zon op warme dagen. Hierdoor gaat het rolcontainer stinken en kunnen er veel vliegen en maden in komen. Dit wil niemand natuurlijk in zijn rolcontainer hebben! Of leg een oude krant op de bodem van de groene container. Dit voorkomt dat het GFT-afval vastplakt of vastvriest aan de bodem van de container. Gebruik daarnaast bijvoorbeeld bij het reinigen van je rolcontainer water en soda om het volledig schoon te krijgen.

Welke fouten moet je niet maken?

Het is logisch dat papier en karton bij papier en karton horen. Toch moet je ook hier opletten. Want dat papier en karton moet altijd schoon en droog zijn. Is dat niet het geval? Dan gooi je het bij het restafval. Daarnaast moet je ook op glazen afval letten. Alleen verpakkingsmaterialen zijn toegestaan ​​in glazen containers, dus alleen glazen potten en flessen mogen worden weggegooid in deze bak. Zorg er bovendien voor dat glazen flessen en potten leeg zijn voordat je ze in de glazen bak gooit. De metalen doppen en doppen van flessen en potten kunnen ook in glazen containers worden gegooid en dus niet bij het glas.

https://rolcontainernederland.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten