Waar moet je op letten bij het plannen van een exclusieve keuken in een kleine ruimte?

VL wonen

Of het nu in je eerste eigen appartement is, voor het eerst gaat samenwonen of in een huis met een jong gezin woont: kleine exclusieve keukens kom je echt overal tegen. Zelfs in een zeer kleine ruimte kan een exclusieve keuken op maat worden gerealiseerd.

Met een doordachte keukenplanning leg je de basis voor een mooi huis dat voldoet aan alle eisen van singles, stellen en kleine gezinnen. Maar waar moet je op letten als de ruimte voor de keuken erg beperkt is?

Een kleine maar exclusieve keuken vraagt om een goede planning

Als je een kleine maar exclusieve keuken wilt realiseren, is vooral één ding nodig: een goede en nauwkeurige planning. Een ‘Tiny House’ is een uitstekend voorbeeld van hoe je alle belangrijke functionaliteiten in een zeer kleine ruimte kunt passen. Dit vereist echter een nauwkeurige planning.

Je eerste eigen keuken is een spannend project dat je met veel plezier kunt aanpakken. Als je je eerste keuken koopt of laat ontwerpen, stel comfort en design dan zeker niet uit tot “een volgende keer”. Zelfs in een kleine keuken zul je de ergonomie, het gevoel en de hoogwaardige afwerking elke dag weten te waarderen.

Dus zelfs in een eenpersoons keuken of een tweepersoonshuishouden mag je niet afzien van een gedetailleerde planning van de ruimte, want alleen op die manier kun je elke centimeter ten volle benutten voor het realiseren van je exclusieve keuken.

Hoe richt je een kleine maar exclusieve keuken in?

Er zijn natuurlijk heel verschillende antwoorden mogelijk op deze vraag. Het belangrijkste is dat rekening wordt gehouden met jouw individuele wensen.

De regel voor bijna elke mini-keuken is echter dat er een oven en een koelkast met vriesvak aanwezig moeten zijn. Er is misschien zelfs ruimte voor een vaatwasser.

Elektrische apparaten zijn verkrijgbaar in de klassieke breedte van 60 centimeter, maar een vaatwasser is bijzonder geschikt voor kleine keukens met een breedte van slechts 45 centimeter. Moderne apparatuur is verkrijgbaar bij alle bekende fabrikanten en kan meestal in het keukenblok worden geïntegreerd, zodat een visueel harmonieus beeld ontstaat.

De gootsteen hoeft niet noodzakelijk met een groot afdruiprek te zijn uitgerust. Een compacte uitvoering volstaat. Indien nodig kun je zelfs het afvoergedeelte naast de gootsteen helemaal weglaten. Een hoek spoelbak is ook een interessante optie voor enkele keukens.

De keukenkast – opbergwonder in vele variaties

Natuurlijk is er in een kleine keuken niet zoveel ruimte als in een grote droomkeuken. Met een paar slimme inrichtingsideeën hoef je echter niet in te boeten aan opbergruimte en kun je zelfs kleine keukens optimaal benutten.

Op de bovenste plank zet je de spullen die je zelden nodig hebt, omdat je er waarschijnlijk niet bij kunt zonder stoel. Indien mogelijk, plan dan een hoekkast; in zulke kasten is ongelooflijk veel plaats. In een draaikast in een hoek van de keuken is er plaats voor potten, pannen en schalen op twee niveaus en de ruimte wordt perfect benut.

 

Trouwens, ook met smalle kasten kun je opbergruimte creëren. Zelfs een kast van 30 cm breed met een lade kan veel belangrijk keukengerei bevatten dat je elke dag nodig hebt.

Een apothekerskast is ook een nuttige toevoeging. Deze kasten zijn smal en zijn van beide kanten toegankelijk. Ze zijn bijzonder geschikt voor kleine, smalle ruimtes en bieden ongelooflijk veel opbergruimte voor alles wat je in een keuken niet wilt missen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten