Vizsla: zeer alerte jachthond

Als jachthond is de Vizsla zeer alert. Kauwen is een van zijn lievelingsbezigheden. 

Als je besluit een puppy in huis te nemen, ga op onderzoek uit en zoek een goede fokker. Puppy’s mogen pas mee naar huis als ze minstens acht weken oud zijn. Geef je puppy een verscheidenheid aan kauwspeeltjes en verwissel ze vaak, zodat hij zich niet gaat vervelen en besluit om aan dure meubels, schoenen of andere items te knabbelen.

Voeding en dieet van de Vizsla 

Net als mensen, zijn honden individuen. Ze hebben dan ook niet allemaal dezelfde behoefte aan voeding. Het is vanzelfsprekend dat een hond die graag de hele dag op de bank ligt minder voeding en energie nodig heeft dan een zeer hyperactieve hond.

Het verschil zit ‘m in de kwaliteit van de hondenvoeding die je koopt. Hoe beter het hondenvoer, hoe meer voedingsstoffen je hond binnenkrijgt en hoe meer je hem voert, hoe minder je zijn voerbak hoeft te vullen. Soms is het een uitdagende taak omdat er zoveel opties zijn, van conventioneel droog voedsel tot schoon voedsel van menselijke kwaliteit en alles daartussenin.

Houd je Vizsla puppy in vorm door het voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van hem constant eten te geven. Als je niet zeker weet of hij te zwaar is, breng hem dan naar de dierenarts voor een regulier onderzoek en eventueel een oogonderzoek.

Je kunt vooraf ook eerst voor jezelf proberen na te gaan of hij te zwaar is. Leg je handen op zijn rug, duimen langs zijn ruggengraat, vingers naar beneden gespreid. Probeer zonder al te hard te drukken of je zijn ribben kunt dien. Is dat niet het geval, dan heeft je huisdier meer beweging en minder eten nodig.

Dagelijkse hoeveelheid voeding: 3 tot 4 kopjes hoogwaardige hondenvoeding per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Zorgen voor een Vizsla

Alle vormen van lichaamsbeweging zijn, net als therapiewerk of een hondensport, belangrijke factoren om een goede en gezonde relatie op te bouwen met je Vizsla. Geef je dier minstens twee sessies van een half uur per dag in de vorm van wandelen of rennen, anders wordt het destructief en moeilijk te hanteren. Op Vizsla Wereld kan je hier verder over lezen. 

Wanneer je je Vizla hond traint, wees dan consequent en vriendelijk, maar nooit ruw. Puppy’s reageren beter op positieve bekrachtigingstechnieken zoals belonen, spelen en eten.

Begin voor de beste resultaten met trainen zodra je je puppy mee naar huis neemt. Een paar minuten oefenen, meerdere keren per dag, zal binnen de kortste keren succes opleveren.

Een Vizsla heeft een omheinde tuin nodig waar hij veilig kan spelen. Houd er rekening mee dat een ondergrondse elektronische hek geen bescherming biedt tegen andere honden die de tuin binnenkomen. 

Leuke weetjes over de Vizsla

• Door de jaren heen hebben deze prachtige honden veel verschillende (bij)namen gehad. Ze staan ook wel bekend als Laralas en Viszladors.

• Deze goede werkhonden kunnen veel meer dan jagen en tijd doorbrengen in het ouderlijk huis. Net als de oudere hondenrassen kunnen ze met de juiste training worden opgeleid tot uitstekende service- en reddingshonden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten