Verzorgende IG

VL wonen

Een verzorgende IG is een veelgebruikte term als het gaat om een verzorgende die zich bezighoudt met de individuele gezondheid. Maar welke taken heeft een verzorgende IG precies? Uiteraard kan dat zeer verschillen, aangezien een verzorgende IG op verschillende plekken actief kan zijn. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, maar ook in de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg. Hieronder sommen we enkele taken op waar een verzorgende sowieso mee te maken krijgt, waar hij of zij dan ook werkt.

Cliënten helpen met noodzakelijke handelingen

Een primaire taak van de verzorgende is dat deze de cliënten gaat helpen met de noodzakelijke handelingen. Daarbij kun je dan denken aan het wassen van de cliënten. Veel mensen die verzorging nodig hebben, zijn niet meer mobiel en kunnen dit zelf niet. In dat geval moet een verzorger dus helpen met het wassen, afdrogen en ga zo maar verder. De ene cliënt heeft overigens meer zorg nodig dan de andere cliënt. Daarnaast kan het ook zijn dat je werkzaam bent in de psychologische zorg. In dat geval speelt dit een veel minder prominente rol.

 

Medicamenten toedienen

Een belangrijk aspect van een verzorgende is het toedienen van de juiste medicamenten. Dit is best pittig werk, want hierbij kunnen natuurlijk geen fouten worden gemaakt. Daarom heb je daar ook een goede opleiding voor nodig, zodat je precies weet hoe je dit moet aanpakken. Vaak is hier overigens wel een systeem voor, zeker in dit digitale tijdperk. Maar het blijft alsnog mensenwerk waar rekening mee moet worden gehouden.

 

Sociaal zijn

Daarnaast moet je als verzorgende natuurlijk sociaal zijn en zorgen voor een positieve sfeer. Mensen die hulpbehoevend zijn, hebben het doorgaans al erg zwaar. Daarom is het belangrijk dat jij als verpleger vrolijk en sociaal bent. Daar kikkeren de cliënten van op en het geeft jouzelf ongetwijfeld ook positieve energie.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten