Verschillende doeleinden van wegverlichting

VL wonen

Stel je voor dat je midden in de nacht door een donker steegje loopt. Zou je niet bij elke stap een gevoel van angst en vrees voelen opkomen? Als je nu ’s avonds laat door een goed verlichte straat zou lopen, zou je niet zo bezorgd zijn, toch? Dat is wat goede wegverlichting kan doen. Het kan ervoor zorgen dat je je veiliger voelt op straat.

Straatverlichting heeft veranderd hoe wij ons leven leiden nadat de zon onder is gegaan. Hoewel we het vanzelfsprekend vinden, is het moeilijk voor te stellen dat we gaan hardlopen als het donker is. Of ’s avonds de fiets pakken om een ritje te maken naar het huis van een vriend. Even een ontspannen wandeling maken na het avondeten zonder goede verlichting op straat? Het zou allemaal heel anders voelen. De dag hoeft niet te eindigen als de zon onder is, we kunnen doorgaan met ons werk en onze activiteiten ontplooiien lang nadat het al donker is geworden.

Straatverlichting dient vele doelen

Er zijn verschillende soorten verlichting die aan verschillende behoeften tegemoetkomen.

Wegverlichting

Snelwegen of drukke wegen met veel autoverkeer hebben heldere wegverlichting nodig. De behoefte aan dit soort verlichting is echter niet beperkt tot drukke trajecten. Zelfs geïsoleerde wegen die door het platteland lopen hebben goede verlichting nodig. Vanwege de wilde dieren zoals herten of andere kleinere dieren die vaak de weg oversteken en onverwacht op de weg kunnen komen. Het licht moet zich over een grote afstand verspreiden om de zichtbaarheid voor bestuurders te vergroten en ongevallen te voorkomen.

Aangezien voertuigen op dergelijke wegen met hoge snelheid rijden, moet de verlichting consistent en helder zijn. Zodat de zichtbaarheid op lange afstand wordt verbeterd. Het is van groot belang dat de lichten op regelmatige afstanden worden geplaatst om de continuïteit van het licht te waarborgen. Onvoldoende of inconsistente verlichting op bepaalde plaatsen kan ongelukken veroorzaken. Een ander punt van overweging is de helderheid. De lichten mogen niet zo fel zijn dat ze verblinden. Maar ze mogen ook niet zo zwak zijn dat ze het goede zicht belemmeren. Wegverlichting moet ook doeltreffend zijn in alle weersomstandigheden – mist, regen en sneeuw zijn allemaal omstandigheden die het zicht kunnen verminderen.

Verlichting van voetpaden en fietspaden

Het primaire doel van voetpadverlichting is om voetgangers te helpen. Dit licht moet helder genoeg zijn om mensen in staat te stellen het pad duidelijk te zien en ongelukken te voorkomen. Een goed verlicht voetpad kan een voetganger bijvoorbeeld helpen losse stenen of gebarsten tegels op het voetpad te zien, waardoor verwondingen kunnen worden voorkomen.

Net zoals voetgangers voetpaden gebruiken, zijn er sommige paden die uitsluitend bedoeld zijn om door fietsers te worden gebruikt. Fietspadverlichting moet dichter bij de grond worden gemonteerd dan conventionele wegverlichting. Maar moet tegelijkertijd goed gericht zijn om het risico van zichtbelemmering door verblinding tot een minimum te beperken.

Straatverlichting in al haar vormen is een essentieel onderdeel van het moderne leven. Het helpt ons ons leven te leiden buiten de grenzen van het zonlicht en nemen vele vormen aan, die allemaal hun eigen unieke doel dienen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten