VL Wonen
Image default
Geldzaken

Variabele rente betaalt

Wat is er precies aan de hand met monetaire artikelen met variabele rente?

Elk individu dat een krediet, verplichting of huislening heeft of heeft gehad in de afgelopen 30 jaar, heeft veel rente betaald, ongeveer een paar duizend euro te veel per jaar.

De verklaring is dat de banken op de kredieten/verplichtingen hogere financieringskosten aanrekenden dan was toegestaan. Een variabele leningskost die zij mogen verhogen als de “vitrine leningskosten” stijgen. Dat hebben zij gedaan. Toch moeten zij de variabele leningskosten verlagen wanneer “de marktfinancieringskosten” dalen. Bovendien hebben de banken dat in de regel niet gedaan. Dus hebben zij gewoon een buitensporig bedrag aan rente in rekening gebracht, illegaal en uw akkoord, zonder dat u het zag.

Voorwaarde is wel dat de rente die u betaalde niet vaststond, maar een “factor” was. Bij individuele kredieten en financiële administratie is dit praktisch standaard, maar dat geldt ook voor een ton aan verschillende voorschotten. Schattingen wijzen uit dat dit voor iets van 8 miljoen Nederlanders geldt!

Dit is een aanzienlijk bedrag. Uit schattingen blijkt dat de banken hoogstwaarschijnlijk een paar miljard onterecht hebben geïncasseerd. Zij hebben geprofiteerd van de onwetendheid van particulieren en dat particulieren de banken ‘vertrouwden’.

Deze schattingen hebben alleen betrekking op particulieren. Organisaties hebben hetzelfde bedrag aan contanten te waarborgen, dus is de zaak in werkelijkheid veel groter.

Het bedrag dat iemand te veel heeft betaald, kan snel oplopen tot een paar duizend euro per persoon. Er zijn momenteel ook vorderingen van een enorm aantal euro’s. Het is dus zeker de moeite waard om na te gaan of dit ook voor u geldt. Qollect kan je daar bij helpen. 

Gerelateerde artikelen

Leer de schadeposten bij een letselschade

Hoe spaar je het beste geld.

Geldzorgen