VL Wonen
Wonen in een appartement

Te laat voor de uitvaart

Verdwaald op de verkeerde begraafplaats

Verdwaalde bezoekers die op een verkeerde begrafenis belanden en een begrafenis missen. Het komt regelmatig voor in Den Haag. De namen van twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken zo op elkaar dat er voortdurend verwarring is bij bezoekers. En dat is al 150 jaar het geval!

 

Grafmonumenten

De begraafplaatsen lijken niet allen op elkaar in benaming maar ook hoe de begraafplaatsen zijn vormgegeven. De gedenktekens en grafzerken onder oude bomen aan voorname verstilde lanen en kronkelende paden geven de oude begraafplaatsen een sfeer die past bij laat romantische romans en schilderijen uit de 19e eeuw.

 

Kerkhoven worden begraafplaatsen

In de tijd van Napoleon moesten kerkhoven (naast een kerk) veranderen in begraafplaatsen die vanwege hygiëne buiten de stadsgrenzen moesten komen.  Kerkhoven werden ondanks protesten verplicht geruimd en aan de rand van de stad werden nieuwe begraafplaatsen aangelegd.

Twee Begraafplaatsen

De begraafplaatsen “Nieuw Eykenduynen”  en “Oud Eik en Duinen” die pal naast elkaar liggen zorgen voor veel verwarring. De begraafplaatsmedewerkers van beide begraafplaatsen kijken er al jaren niet meer van op.

Meestal komt het wel goed ook door de hulp van anderen, maar helaas komt het toch voor dat iemand te laat is voor een uitvaart of begrafenis.

Waarom lijken de namen van de twee begraafplaatsen zo veel op elkaar?  Hoe komt het toch dat de namen van de begraafplaatsen Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen zo veel op elkaar lijken?

 

Herkomst namen begraafplaats

Op verzoek van een luisteraar deed Omroep West onderzoek naar de herkomst van de namen. De beheerders van de begraafplaatsen wisten zelf ook niet waar de naamgeving vandaan kwam.

De naam op zich doet vermoeden dat de aanwezige duinen en eikenbomen de inspiratiebron waren.

Een boek dat de mysterieuze titel ‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ draagt bracht nieuw licht op de zaak. De ontstaansgeschiedenis van de begraafplaats komt in dit boek aan de orde.

Volgens de schrijver archivaris en familie van de oorspronkelijk eigenaar van de begraafplaats was de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij in de negentiende eeuw. Vooral de romantische Engelse landschapsstijl met kronkelige paden sloten  goed aan bij de geliefde romantische sfeer van die tijd.

 

Nog volop plaats op de Begraafplaats

Het bizarre is dat de oude begraafplaats nog lang niet vol lag,  en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet.  “We hebben nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

 

Luiheid van een typiste?

Dan nog de verwarring in de schrijfwijze tussen de twee begraafplaatsen. Om de verwarring nog groter te maken is de schrijfwijze een aantal keer veranderd in de loop der tijd.

De grootste verandering was er in 1911. Tot die tijd heet de begraafplaats in alle notulen van het bestuur nog “Nieuw Eijkenduijnen” (met ij) De opkomst van de typmachine en een luie typist (?) brengen daar verandering in. Vanaf dat moment heet de begraafplaats plots “Nieuw Eykenduijnen” (met een y)

Tenminste dat vermoedt de archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’. Guus Maas Geesteranus blijkt familie van de oorspronkelijke oprichter van Nieuw Eykenduynen. Volgens hem was  alleen een ‘y’ typen in plaats van elke keer ‘i’ en ‘j’ makkelijker voor de typist. Waarschijnlijk was dat de reden van de verandering in schrijfwijze.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Voor als u geen standaard grafsteen of grafmonument wilt. Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. We maken ontwerpen die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk deze website of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar een bijzonder en persoonlijk gedenkteken. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van beelden en kunstwerken van roestvast staal (RVS) die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/grafmonumenten-stijl/grafkunst/