Speel zelf voor loodgieter met de sifron

VL wonen

Speel zelf voor loodgieter met de sifron

Om een verstopte leiding of afvoerputje te reinigen kun je zowel industriële als chemische middelen gebruiken. Soms is de verstopping dermate erg, dat zelfs een gootsteenontstopper niet meer werkt.

Je kunt hulp inschakelen van een loodgieter om je uit de brand te helpen. Of stroop zelf de mouwen op en reinig de zogeheten ‘sifron’.

Sifron blokkeert nare luchtjes

De sifron is een belangrijk onderdeel van de gootsteen. Normaliter is het bevestigd onder de wasbak. Met een speciale U-vorm blokkeert het nare luchtjes vanuit het door een laagje water op te slaan.

Het probleem van de sifron is dat zich hier naast water ook vuil kan ophopen. Als een gootsteenontstopper niet meer werkt, kun je viezigheden als vet en haren zelf verwijderen. Een goede voorbereiding is wel noodzakelijk. Open bijvoorbeeld al je ramen in huis, want de rioollucht die naar boven komt na het openen van de sifron is niet prettig.

Zelf het vuil verwijderen

Om de sifron te reinigen heb je een emmer nodig. Die plaats je onder de verstopte gootsteen, waar na het opendraaien van de sifron water en vuil uit kan komen. Dat wil je natuurlijk niet op je keukenvloer hebben. Na het openen kun je het vuil verwijderen, bijvoorbeeld met de achterkant van een mes of tandenborstel. Is al het vuil verdwenen? Bevestig de sifron dan weer aan de wasbak. Hopelijk loopt na deze doe-het-zelf klus de kraan weer goed door. Zelf loodgieter spelen bleek nog nooit zo gemakkelijk. Als er nog steeds een probleem is, kun je wellicht beter een loodgieter inschakelen.

http://www.gootsteenontstoppen.eu

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten