Riool verstopt? Voorkom onnodig hoge kosten!

VL wonen

Gemeentes krijgen steeds vaker te maken met inwoners die bij een verstopping in hun riool direct een rioleringsbedrijf inschakelen. Hierdoor worden er hoge kosten gemaakt. Als vervolgens blijkt dat het probleem zich op eigendom van de gemeente bevindt, proberen ze de kosten tevergeefs op de gemeente te verhalen. U kunt deze kosten voorkomen door eerst vast te stellen op welke grond de verstopping zich bevindt.

Is uw riool verstopt? Onderzoek dan eerst of probleem het zich bevindt in het gemeentelijke of het particuliere deel van het riool! De aansluiting van uw huishoudelijk riool is te verdelen in een gemeentelijk en een particulier deel. Bij de perceelgrens houdt de gemeentelijke aansluiting op en begint het particuliere riool. Bij deze grens is in de meeste gevallen een controleputje (ook wel: ‘erfscheidingsputje’) gemaakt. Weet u niet waar dit putje zit, dan kunt u dit navragen bij de gemeente. Het gemeentelijk deel loopt vanaf het hoofdriool tot aan de controleput en het particuliere gedeelte loopt vanaf dit punt naar uw huis. Het controleputje behoort dus nog tot uw eigendom en maakt u verantwoordelijk voor het onderhoud.

Kosteloos

Als een riool verstopt is, moet u dus eerst het controleputje openmaken. U kunt dan meestal zien in welk deel de verstopping zit. Is het putje leeg, dan zit de verstopping waarschijnlijk op uw eigen terrein en zult u de riolering zelf schoon moeten maken. Als het putje vol is, dan is het gemeentelijk riool vermoedelijk verstopt. Neem dan contact op met de gemeente. Ze schakelen dan een gespecialiseerd bedrijf in voor het oplossen van de verstopping. Bij een verstopping van het gemeentelijk riool zijn de kosten voor rekening van de gemeente, mits de verstopping niet veroorzaakt is door stoffen die niet thuishoren in de riolering.

Voorkomen van verstoppingen

De meeste verstoppingen kunt u voorkomen. Ze worden vaak veroorzaakt door spullen door de wc of de gootsteen te spoelen die daar niet in thuis horen, zoals schoonmaakdoekjes, (frituur)vet, maandverband, tampons, kattenbakgrit, et cetera. Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoeld. Als blijkt dat het gemeentelijk riool verstopt is door stoffen die niet in het riool thuishoren, dan moet de veroorzaker ook de kosten voor het ontstoppen van het gemeentelijk riool betalen.

Eigen rekening

Verstoppingen op eigen terrein moet u in elk geval zelf oplossen. U kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. De kosten voor het ingeschakeld gespecialiseerd bedrijf komen altijd voor eigen rekening; ook als dit bedrijf zonder tussenkomst van de gemeente werkzaamheden verricht in het gemeentelijk deel. Controleer daarom altijd eerst welke deel van de riolering verstopt is. 

Heeft u momenteel last van een verstopping in het riool en bent u verzekerd dat het op eigen terrein is? Neem dan contact op met een ontstoppingsbedrijf bij u in de buurt!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten