Ontwerp van terreinverlichting: Wat moet je weten?

VL wonen

Of we onze voertuigen nu parkeren in een parkeergarage of op parkeerterreinen met meerdere verdiepingen, verlichtingssystemen spelen een belangrijke rol in onze beleving. We zijn altijd blij als het vertoeven door deze ruimtes gemakkelijk en veilig is. Licht beantwoordt aan twee fundamentele doelstellingen: het garandeert de veiligheid van de gebruikers en vereenvoudigt de begeleiding van de gebruikers door deze ruimten. Een zuinig verlichtingssysteem voor parkeerterreinen met een verlengde levensduur is een extra troef. De intelligente verlichtingssystemen van vandaag voldoen aan een verscheidenheid van deze behoeften.

Doelstellingen van parkeerterreinverlichtingssystemen

Gebruikers van parkeerfaciliteiten moeten in staat zijn om alle richtingaanwijzers duidelijk te zien, evenals hoeken en mensen die zich op het terrein bevinden. Een optimale zichtbaarheid zal het risico op ongevallen sterk verminderen en de veiligheid van de gebruikers verbeteren.

Hoe is deze doelstelling te bereiken?

Om deze doelstelling te bereiken, is het een ideale situatie wanneer:

  • verlichtingsarmaturen gelijkmatig over de ruimte zijn verdeeld
  • er zowel verticaal als horizontaal verlichting aanwezig is
  • er sprake is van een hoge lichtintensiteit
  • de verblindingsfactor verminderd wordt
  • donkere gebieden geëlimineerd wordt

Een goed geproportioneerde en slimme mix van horizontale en verticale verlichting is de ideale setting. De eerste verlichtingsvorm zorgt voor de gewenste consistentie en voor een betere zichtbaarheid van de omtrek van voorwerpen. De tweede vermindert schaduwzones en zorgt voor een betere waarneming van gezichten.

Bovendien moet het gekozen verlichtingssysteem werken bij stroomuitval. De installatie van een noodverlichtingssysteem dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften wordt ten zeerste aanbevolen.

Oriëntatie van de gebruiker vergemakkelijken

Uitgangen en bewegwijzering moeten goed zichtbaar zijn en expliciet worden aangegeven. Een geschikt verlichtingssysteem voldoet gemakkelijk aan deze criteria.

Gekleurde verlichting helpt bij het afbakenen van specifieke zones in de parkeerfaciliteit; gebruikers hoeven niet rondjes te rijden in een poging hun weg te vinden. Bovendien geven gekleurde lampen het parkeerterrein meer licht.

Het ontwerp nader bekeken

Door de juiste montagehoogte, het juiste aantal lampen, de juiste plaatsing van de palen en de juiste lichtbundel te kiezen, kun je een lay-out voor het parkeerterrein ontwerpen dat een optimale lichtdekking biedt. Door het gebruik van LED-technologie is het eenvoudiger dan ooit om te bepalen waar het licht naartoe gaat, tegen een fractie van de energiekosten.

Voordat je begint met het ontwerp van terreinverlichting, is het aan te raden om eerst te onderzoeken of het gebied waar je bedrijf gevestigd is, een maximale toegestane montagehoogte heeft. Deze informatie wordt doorgaans beschikbaar gesteld aan eigenaren van commercieel onroerend goed, en er moet rekening mee worden gehouden. Met deze informatie in gedachten kun je dan verder gaan met het bepalen van de beste montagehoogte.

Hoe bepaal je de beste montagehoogte?

De montagehoogte voor parkeerterreinverlichting kan variëren. De grootte van het terrein wordt gebruikt om de aanbevolen hoogte van de masten te bepalen; grotere oppervlakken zijn beter geschikt voor hogere masten en vice versa.

Een ander aspect om in overweging te nemen is of het gebied dichtbevolkt of landelijk is. Waar je bedrijf zich ook bevindt, je zult de hoeveelheid licht die langs het eigendom valt, willen beperken. In landelijke gebieden kun je langere masten gebruiken.

Hoe ver moeten de palen uit elkaar staan?

Zodra de montagehoogte is bepaald, kun je vervolgens beslissen over de afstand tussen de armaturen. Een vuistregel: hoe hoger de montagehoogte, hoe minder palen je nodig hebt.

Voortbordurend op het vorige voorbeeld, in een dichter bevolkt gebied, zou je meer palen dichter bij elkaar moeten hebben, terwijl je in een landelijk gebied minder palen verder uit elkaar zult hebben.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten