Met kantplank geïsoleerd is dat verstandig?

Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen en een nieuwe pui kan je gebruik maken van kantelplanken. Kantplanken zijn betonnen planken die een deel van het metselwerk kunnen vervangen. Maar kantelplanken hebben nog een hele andere functie. Lees verder in deze blog om meer te weten te komen over kantelplanken en of het verstandig is om ket kantelplanken te isoleren. 

Kantplanken, wat moet ik mij daarbij voorstellen? 

Kantplanken is niets meer of minder dan dat het planken zijn, maar dan van beton gemaakt. Je kan ze krijgen in heel veel verschillende afmetingen. Ook zijn ze te vinden met en zonder sponning. Als je een kantplank zonder sponning hebt, zie je strakke, gladde planken, maar dan van beton. 

Kantplanken met sponning hebben een rand waar je makkelijk nog een andere kantplank aan vast kan klemmen. Zo zou je met kantelplanken ook een beetje de hoogte in kunnen gaan met bouwen. 

Waar kunnen kantplanken voor gebruikt worden? 

In de bouw worden kantplanken het meest gebruikt. Meestal worden ze als eerste laag of meerder lagen onder een metselwerk geplaatst. Kantplanken kan je nauwelijks zien. Maar soms wil je ermee een beetje de hoogte in gaan bouwen, dat scheelt dan weer een aantal lagen in metselwerk van bakstenen. Dit kunnen wel 2 tot 5 lagen zijn die vervangen worden door de kantplank.

Kantplanken komen in een geheel. Hierdoor heb je ook geen naden of voegen waar je mee te maken kan krijgen. Dit geeft dan ook meteen een hele strakke en rechte basis voor de rest van het bouwwerk.

Hebben kantelplanken ook een isolerende werking?

Bij het plaatsen van kantelplanken kan je ervan uit gaan dat deze een isolerende werking heeft. Door de samenstelling van het beton is het voor vocht niet mogelijk om omhoog te kruipen naar de kozijnen toe. Op die manier heb je de onderste laag voor een groot deel met de kantplank geisoleerd

Als je toch nog een extra laag aan isolatie willen hebben, dan zou je nog lijm purschuim achter de kantelplank(en) kunnen spuiten. Lijm purschuim is makkelijk in gebruik en het kost maar weinig moeite om dat achter de wandplank te spuiten. Maar je zult wel merken dat je er veel baat bij kan hebben deze te gebruiken bij het plaatsen van de kantplank. 

Maak een eenheid van je huis en tuin

Met het gebruik van kantelplanken die net boven het maaiveld uit steken zou je van je huis en tuin een eenheid kunnen maken. Nadat je je huis hebt aangepakt is het tijd om ook je tuin weer wat op te knappen. Zo zou je hiervoor ook betonnen opsluitbanden en betonnen tegels voor het terras kunnen gebruiken om dezelfde look-and-feel aan de tuin te geven.

Door hier gebruik van te maken zul je merken dat het huis en de tuin een eenheid zijn geworden. Hierdoor voelt het zelfs alsof de tuin een verlenging van je huiskamer geworden is. En dat allemaal doordat je voor alles dezelfde uitstraling hebt gebruikt. Het geeft een strak en modern geheel.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten