Materiaalsoorten voor een schutting

Doormiddel van een schutting kun je je tuin afbakenen en krijg je meer privacy. Je zit letterlijk beschut in je achtertuin, vandaar de naam schutting. Een schutting is in de basis een wand die wordt geplaatst op de erfgrens doormiddel van palen en schotten, ook wel tuinschermen genoemd. Je kunt tegenwoordig uit vele verschillende materialen kiezen als het gaat om een schutting. Bij Wesa Tuinhout, een specialist in het leveren en plaatsen van tuinschuttingen kunt u kiezen uit een groot assortiment met verschillende materiaalsoorten. Dit assortiment reikt van de klassieke houten schutting tot aluminium. In dit artikel behandelen we de vier populairste varianten en vertellen we iets over de voor- en nadelen.

Houten schutting

Misschien wel de meest klassieke variant is de schutting volledig van hout. Zowel de tuinschermen als de palen van hout geeft een natuurlijke uitstraling die zeer veelzijdig is en daarom in bijna ieder type tuin goed past. Binnen deze categorie heb je ook nog eens keuze uit de verschillende houtsoorten, denk hierbij aan geïmpregneerd vuren of grenen maar ook douglas of zelfs hardhouten schermen behoort tot de mogelijkheden. Naast de uitstraling heeft ieter type hout zo zijn eigen levensduur en prijs. Met geïmpregneerd hout zit je in de voordelige klasse en met tropisch hardhout ga je naar het duurdere segment.

Composiet schutting

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een schutting van composiet. Dit wordt ook wel ooit een kunststof schutting genoemd. Technisch is dat niet helemaal zo, composiet wordt namelijk gemaakt van twee componenten, gerecycled hout en kunststof. Deze verhouding van 50/50 wordt samengeperst tot een zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal. De uistraling is chique en modern. Bij een schutting van composiet heb je een beperkte keuze uit kleur en je kunt deze schutting niet schilderen. Daarentegen hoef je deze schutting ook niet te schilderen, hij is namelijk kleurvast en weerbestendig.

Hout en beton

Deze combinatie van houten terrasschermen en betonpalen is misschien wel de populairste variant aller tijden. De betonpalen zijn degelijk, goed te combineren met ieder type hout en geeft een luxere uitstraling. Je hebt bij de hout- en betonschutting ook nog de keuze om betonnen onderplaten toe te voegen, deze worden ook wel lateien genoemd. Zodoende blijft het hout op afstand van de vochtige grond en garandeer je een maximale levensduur van het hout.

Een schutting kun je ook eenvoudig aan de gevel van je huis laten beginnen. Met slagpluggen kun je de eerste paal bevestigen en krijg je een degelijk geheel.

Aluminium schutting

Misschien iets wat futuristisch maar zeker een goede keuze is de schutting van volledig aluminium. De duurzaamste maar ook de prijzigste keuze. Deze schutting is volledig onderhoudsvrij, je hoeft na de plaatsing dus echt niets meer te doen om de levensduur te verlengen. Het is wel aan te raden om de schutting eenmaal per jaar met een sopje af te doen. Daarna zal de schutting er ook weer als nieuw uitzien. 

Zoals je merkt heeft ieder materiaalsoort zijn eigen karakteristieken en zul je daarnaast de verschillen moeten ondervinden in prijs. Bij Wesa Tuinhout kun je gemakkelijk een maatwerk offerte krijgen met een vaste prijs per meter. Je weet dan vooraf wat je betaald en zult niet voor verassingen komen te staan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten