Leer de schadeposten bij een letselschade

Welke schadeposten zijn erbij letselschade?

Letsel ondervinden naar aanleiding van een schade is nooit fijn. Het is ontzettend vervelend, het duurt altijd langer dan gedacht en je houdt er mogelijk zelfs een trauma aan over. Als letselschade jurist zien we veel zaken het revu passeren bij Schallenberg Letselschade en dat is nooit een pretje. Daarom is juist zo belangrijk dat we zo goed opkomen voor de belangen van onze cliënten. Heb je daarom te maken met een letselschade zaak, dan is het verstandig ons zo snel mogelijk te contacteren. Want voor je het weet krijg je te maken met kosten waar je geen rekening mee hebt gehouden. Wat je in ieder geval moet weten is dat bij geval van schade of letsel de aansprakelijke partij wettelijk verplicht is jouw schade te vergoeden. Dankzij onze juridische expertise kunnen wij deze schadeposten letselschade goed in kaart brengen zodat je niet iets over het hoofd ziet. Met onderstaande handige handvatten kun jij zelf checken of je nog iets over het hoofd hebt gezien.

De wettelijke basis voor letselschadevergoeding

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de wettelijke basis is voor schadevergoeding. Dit jurisprudentie is te vinden in artikel 6:95 BW. Hier staat “De schade die op grond van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding moet worden vergoed, bestaat in vermogensschade en ander nadeel, dit laatste voor zover de wet op vergoeding hiervan recht geeft.”

Bovenstaande zegt dat je dus niet alleen de zichtbare of materiële schade vergoed moet worden door de veroorzaker van de schade, maar ook de immateriële schade. Bekendste voorbeeld hiervan is smartengeld. Twijfel je over deze schadeposten en of je wel of niet te maken hebt met materiële of immateriële schade? Bel dan Schallenberg Letselschade via 053-8900945. We zijn 5 dagen per week bereikbaar.

Welke letselschade kosten zijn er onder te verdelen?

Simpel gezegd kun je drie globale kosten toekennen aan een letselschade zaak. Dit zijn:

  • Materiële schade: Dit is de meeste duidelijke en simpele schade. Denk aan schade aan materiaal of spullen, kosten die te maken met ziekenhuisopnames, geneeskundige kosten, derving en verlies van inkomen (verdienvermogen).
  • Immateriële schade: De bekendste post is smartengeld, maar denk ook aan compensatie voor verlies van zelfstandigheid of angststoornissen en eventuele andere psychologische klachten.
  • Buitengerechtelijke kosten: Dit zijn de kosten die nodig zijn geweest om je kosten te verhalen. Dus de kosten van het inschakelen van een letselschade advocaat of jurist behoren tot deze kosten, alsmede eventuele rechtszaak kosten.

Het berekenen of vaststellen van de schade

Schade wordt altijd berekend aan de hand van de concrete of feitelijke situatie. Dit betekent dat alleen de feitelijk geleden schade vergoed moet worden en dat dient bewijst te worden facturen prijsopgaves of prognoses van je huidige financiële situatie om deze te vergelijken met je situatie vóór het ongeval.

Kan de schade niet direct berekend worden dan wordt het gebruik gemaakt van rechtspraak en/of richtlijnen die eerder zijn bepaald door de letselschaderaad. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin direct al je schadeposten en kosten bij te houden en te noteren, van bonnetjes tot offertes en facturen. Onze letselschade juristen kunnen je juist in deze beginsituatie heel goed van dienst zijn. Wil je zo snel mogelijk weten wat je moet doen bij letselschade? Vraag dan onze gratis letselschade Quickscan aan op onze website!

https://schallenberg-letselschade.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten