Ken de stadia van het afvalwaterzuiveringsproces

VL wonen

Het universeel maken van de opvang en afvalwaterzuivering is uiterst belangrijk omdat het directe gevolgen heeft voor de gezondheid van gezinnen en de planeet. Al het water dat gebruikt wordt in de dagelijkse routine van het huis, in kranen en toiletten, moet door de stadia van de behandeling gaan voordat het terugkeert naar de natuur.

Afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn de ruimten die ontworpen zijn om de verschillende behandelingsfasen uit te voeren, die kunnen variëren afhankelijk van de kenmerken en behoeften van elke gemeente. We noemen hieronder de meest voorkomende stappen tijdens de afvalwaterzuivering!

 

Roostersysteem

Restwater afkomstig van huishoudens zou ongeveer 1% vaste stoffen en 99% vloeibaar materiaal moeten bevatten. De eerste stap van de procedure is daarom het vasthouden van dikkere materialen, zoals afval, in een filter dat gevormd wordt door roosters. Deze eerste filtering helpt om de vloeistof vrij te laten van vast afval dat onjuist is afgevoerd in de riolering.

 

Ontzanding

Vervolgens gaat het water naar de zandbak, waar de verwijdering van al het vaste afval dat daarin aanwezig is en dat mogelijk aan het vorige proces is ontsnapt, door middel van bezinking, wordt uitgevoerd. Het zand, de stenen, het grind en andere elementen gaan naar de bodem van de tank en de vloeistof die aan het oppervlak achterblijft, wordt doorgestuurd naar de volgende fase van de afvalwaterzuivering.

 

Biologische behandeling

Zonder zichtbare vaste stoffen wordt het water naar de biologische behandeling in de beluchtingstank gestuurd. Daar wordt het blootgesteld aan de werking van microscopische wezens, die biochemische reacties bevorderen en het organische materiaal dat tot dan toe in het effluent was opgelost, tot slibschilfers condenseert. 

 

Decanteren

Na de biologische behandeling ondergaat de vloeistof een decanteringsproces. Het gevormde slib gaat naar de bodem van de tank en scheidt zich af van het vloeibare gedeelte, dat al vrij is van onzuiverheden. Dit materiaal wordt uiteindelijk een bijproduct dat bio solid wordt genoemd en dat in de landbouw kan worden gebruikt.

 

Schoonwaterafvoer

Het geproduceerde slib wordt gedehydrateerd en naar een gespecialiseerde sanitaire opslagplaats gebracht. Het correct gezuiverde water wordt teruggestuurd naar het milieu. In sommige gevallen kan het effluent specifieke geavanceerde behandelingen ondergaan en worden omgezet in water voor hergebruik, een duurzame oplossing die bijdraagt aan het behoud van het drinkwater van de planeet.

Het is belangrijk erop te wijzen dat alle vormen van afvalwaterzuivering een bepaald soort afval opleveren en dat de uiteindelijke verwijdering ervan afhankelijk is van de kenmerken ervan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten