VL Wonen
Image default
Wonen

Kantoor aan huis: hoe zit dat met bedrijfsafval?

Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak aan huis? Of ben je van plan je eigen onderneming aan huis te beginnen? Wellicht vraag je je af hoe het dan zit met je bedrijfsafval. Moet je dit zelf verwerken of doet de gemeente dit voor je? En valt het afval dat je gedurende je werktijd maakt onder bedrijfsafval of kun je dit als huiselijk afval classificeren? In dit artikel kom je alles te weten wat betreft bedrijfsafval voor zzp’ers, mensen met een eenmanszaak aan huis of mensen die om een andere reden een thuiskantoor hebben.

Bedrijfsafval of huishoudelijk afval?

Het afval dat jij als zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak aan huis produceert, valt onder bedrijfsafval. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verwerken ervan. Dit is anders dan bij huishoudelijk afval, waar de gemeente verantwoordelijk is voor het ophalen van afval. Toch kun je proberen je bedrijfsafval dienst te laten doen als huishoudelijk afval. Echter kan dit alleen als je heel weinig afval produceert, dat ook nog eens lijkt op huishoudelijk afval. Het kan wel zijn dat de gemeente dit weigert mee te nemen.

Zelf verantwoordelijk

Zoals eerder benoemd, ben je als eigenaar van een eigen bedrijf zelf verantwoordelijk voor het verwerken van je bedrijfsafval. Maar waar moet het afval naartoe? Het is goed om te weten dat al het afval uiteindelijk in de milieustraat terecht zal komen. De vraag is alleen: hoe komt het daar? Je kunt het afval er zelf heen brengen of contact opnemen met de gemeente of een andere erkende afvalverwerker. Als je het zelf doet, bespaar je heel wat kosten. Dit kan echter alleen als je niet heel veel bedrijfsafval produceert. Produceer je meer afval? Dan is het huren van een goedkope container via Bedrijfsafval.nl een aanrader.

De gemeente of een erkende afvalverwerker

Als je wat meer bedrijfsafval produceert, of liever niet zelf telkens naar de milieustraat rijdt, kun je de gemeente of een erkende afvalverwerker inschakelen. Vaak is de gemeente wat goedkoper. Je hoeft aan de gemeente alleen voor het reinigingsrecht te betalen. Dit is een maandelijks bedrag waarmee je het recht krijgt om afval te vervoeren. De hoogte van dat bedrag verschilt per gemeente.

 

Gerelateerde artikelen

Breng jouw mooiste herinneringen tot leven met een foto op canvas of hout

Goed afgestemde hulp: begeleid wonen in Friesland door Alex Cares

Snel en goed herstel met fysiotherapie Almere Haven