Hypotheek voor ZZP

VL wonen

Als startend eenmansbedrijf ligt het misschien niet zo voor de hand om een eigen woning te kopen, maar het is wel mogelijk. Je kunt zelfs een hypotheek voor ZZP krijgen. Het aanvragen van zo’n hypotheek heeft wel meer voeten in de aarde dan wanneer je gewoon in loondienst bent, maar je bent van tevoren zeker niet kansloos. In de praktijk blijkt zelfs, dat er maar weinig verschil zit tussen het maximale hypotheekbedrag dat je in loondienst kunt krijgen en het bedrag dat wat wordt verstrekt aan ZZP’ers. Het is wel zo, dat je als ZZP’er zelf meer moet doen voor het aanvragen van een hypotheek.

Gemiddeld maandinkomen

Als ZZP’er heb je een bedrijf waar je de ene maand meer inkomen uit kunt halen dan de andere maand. Voor het aanvragen van een hypotheek is dat lastig. Kredietverstrekkers kijken naar het maandinkomen van iemand die in loondienst is om te zien hoeveel geld de aanvrager kan lenen. Bij een eenmanszaak kan dat niet. Dan wordt er gekeken naar het gemiddelde maandinkomen om een hypotheek voor ZZP te krijgen. Voor het berekenen van het gemiddeld maandinkomen moet je van de afgelopen 3 jaar de jaarcijfers en de aangifte inkomstenbelasting overleggen.

Extra informatie

Als aanvrager van een hypotheek voor ZZP kun je zelf het nodige doen om de kredietverstrekker ervan te overtuigen dat het verstrekken van een hypotheek geen bijzondere risico’s met zich meebrengt. Dat kan op allerlei manieren. Ten eerste door een overzicht van de orderportefeuille te overleggen. Een andere goede manier is de positieve ontwikkelingen in de branche waarin je actief bent te benadrukken. Daarmee laat je zien dat je bedrijf een potentieel goede toekomst voor de boeg heeft. Een andere mogelijkheid is, dat je de kredietverstrekker ervan overtuigt dat je op basis van je kennis en ervaring bij een eventueel faillissement heel snel weer een baan in loondienst kunt krijgen.

Startende ZZP’ers

Wie zijn bedrijf kort geleden heeft opgestart kan door middel van de jaarcijfers en de aangifte inkomstenbelasting niet aantonen wat het gemiddeld maandinkomen is. Toch kun je dan ook in aanmerking komen voor een hypotheek voor ZZP. Je mag dan het inkomen dat je in loondienst hebt ontvangen in de jaren voorafgaand aan de start van je eenmanszaak gebruiken. Dat telt dan dus mee in de onderbouwing van het aanvragen van een hypotheek. Een andere manier om je kredietwaardigheid te versterken is een uitgebreid CV naar de kredietverstrekker te sturen. Die kan daaruit aflezen welke je capaciteiten zijn.

Zelf het gemiddelde inkomen berekenen

Het is niet zo moeilijk om als ZZP’er zelf het gemiddelde maandinkomen te berekenen op basis van de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar. Het eerste jaar telt 1 keer mee, het tweede jaar 2 keer en het derde jaar 3 keer. De brutowinst uit die jaren wordt respectievelijk 1, 2 en 3 keer vermenigvuldigd en opgeteld. Het gemiddeld jaarinkomen is het totaal van die berekening gedeeld door 6. Wees je ervan bewust dat niet alle kredietverstrekkers dezelfde rekenmethode gebruiken. ZZP’er die minimaal één jaar actief zijn kunnen ervoor kiezen om een hypotheek met NHG aan te vragen.

Meer info over hypotheken: FinaForte

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten