Huis duurzaam verwarmen met houtkachel

VL wonen

Je huis duurzaam verwarmen is tegenwoordig een van de meest besproken onderwerpen als het om wonen, bouwen en verbouwen gaat. Wij moeten in Nederland met zijn allen van het gas af en gaan steeds meer richting het gebruik van elektriciteit als energievoorziening. Met alleen de natuurlijke bronnen als zonnepanelen en windmolens gaan we het niet redden. Kernenergie zou een tussenoplossing zijn, alleen hier is nog veel discussie over. Veel huishoudens hebben een houtkachel voor de sfeer maar in deze tijd ook voor het verwarmen zeer efficiënt. Moderne houtkachels zijn al erg duurzaam en halen behoorlijk hoge rendement scores. Verder zijn pelletkachels ook erg populair geworden. Pelletkachel hebben zeer zuinige en hoge verbrandingswaarde.

 

Duurzaam verwarmen met een houtkachel

 

Houtkachels worden verwarmd met hout. Eikenhout en beukenhout zijn de beste houtsoorten, maar er is nog een duurzamer alternatief voor de standaard houtblokken voor een houtkachel, namelijk houtbriketten.
1m3 houtbriketten komt overeen met circa 4 m3 haardhout. Voor briketten worden geen bomen gekapt, maar wordt gebruik gemaakt van rest hout en zaagsel van houtzagerijen en meubelmakerijen.

Houtbriketten worden gemaakt van beuken, essen en eiken. Het resthout van de zagerijen wordt samengeperst tot een briket en heeft daardoor en hoge calorische waarde. Hierdoor geven ze meer warmte af, branden ze langer en zijn geurloos in vergelijking met het standaard haardhout.  

 

Pelletkachel de nog efficiëntere houtkachel

 

Een pelletkachel lijkt heel erg op een houtkachel. Een pelletkachel wordt verwarmd met een soort brokjes (houtpellets). Houtpellets kun je vergelijken met houtbriketten. Ze worden op dezelfde manier gemaakt. Ze zijn alleen een stuk kleiner. Het resthout van de zagerijen wordt samengeperst tot een houtpellet en heeft daardoor en hoge calorische waarde. Hierdoor geven ze meer warmte af.  Pelletkachels werken op elektriciteit. Ze hebben een thermostaat dus wordt de ruimte waar de kachel staat kouder, dan verwarmd de kachel automatisch bij. Er zijn zelfs pelletkachels die je op de Cv-ketel aan te sluiten, waardoor je veel minder gas nodig hebt voor het verwarmen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten