Hoelang staat een huis te koop in 2022?

De tijd dat een huis te koop staat is afhankelijk van verschillende factoren. De vraag naar woningen en de vraagprijs bepalen over het algemeen hoelang een woning te koop zal staan. Ook het type object bepaald bijvoorbeeld hoelang een woning te koop staat. In dit artikel lees je welke factoren invloed hebben op hoelang een huis te koop staat, wat de beste tijd is om je huis te verkopen, hoelang een huis gemiddeld te koop staat in 2022 en of het nog wel verstandig is om een huis te kopen.

 

Factoren die invloed hebben op hoelang een huis te koop staat

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende factoren die invloed hebben op hoelang een huis te koop staat. De volgende factoren hebben hier invloed op:

  •        De vraag naar woningen: hoeveel vraag er is bepaald in zekere zin ook hoelang een huis te koop staat. Over het algemeen geldt hoe hoger de vraag, hoe sneller een huis is verkocht.
  •        De vraagprijs: een te hoge vraagprijs kan ervoor zorgen dat de woning niet wordt verkocht en dat het dus lang te koop staat. Om de woning sneller te verkopen kan het verstandig zijn om de vraagprijs wat lager in te steken, zodat er meer interesse zal zijn.
  •        De prijsklasse: een woning in het hogere prijssegment staat over het algemeen langer te koop dan een woning in het lagere prijssegment. Uiteindelijk komt het erop neer dat er een lagere vraag is naar huizen in het hogere prijssegment.
  •        Het type huis: sommige woningen zijn enkel geschikt voor een bepaalde doelgroep. Denk hierbij aan woningen met slechts één slaapkamer, waardoor mensen met kinderen vrijwel direct afvallen. Bijzondere woningen staan gemiddeld langer te koop dan doorsnee woningen.
  •        De hypotheekrente: hoeveel woningzoekers kunnen lenen is afhankelijk van de hypotheekrente. Bij een hogere hypotheekrente daalt de leencapaciteit van woningzoekers. Ze kunnen dus minder lenen, waardoor sommige woningen langer te koop zullen staan.

 

Wat is de beste tijd om je huis te koop te zetten?

Uit onderzoek blijkt dat het voorjaar en de zomer de beste tijden zijn om je huis te verkopen. De reden hiervoor is dat alles in bloei staat en dat mensen over het algemeen blijer zijn met mooi weer. Echter is de zomervakantie geen goede tijd om je woning te koop te zetten, aangezien dan veel mensen met vakantie gaan. Je zou ook kunnen zeggen dat het gunstig is om je huis juist in het najaar of winter te verkopen, omdat je dan minder concurrentie hebt. Eigenlijk kan het het hele jaar door een goede tijd zijn om je huis te koop te zetten. Het is belangrijk dat je een goede vraagprijs hanteer en dat je een bepaalde strategie volg, dan kan iedere tijd een goede tijd zijn.

 

Hoelang staat een huis te koop in 2022?

De NVM en het CBS publiceren ieder kwartaal cijfers met betrekking tot de woningmarkt. Zij houden de informatie bij met betrekking tot het aantal verkochte woningen, de verkoopprijzen en de verkooptijden van woningen. In de eerste drie kwartalen van 2022 zijn er in totaal ruim 14 duizend woningen verkocht. De gemiddelde verkoopprijs is €438.000 voor bestaande woningen. Woningen staan in 2022 gemiddeld 27 dagen te koop. Gratis en snel verkopen is tegenwoordig ook mogelijk, waarmee je kunt voorkomen dat je huis bijna een maand te koop staat.

 

Is het nog verstandig om een huis te kopen?

Veel mensen vragen zich af of het nog wel verstandig is om een huis te kopen. Het is belangrijk dat je van tevoren in gesprek gaat met een financieel adviseur. Zij kunnen helpen bij het berekenen van de maandelijkse lasten. Vervolgens moet je bepalen hoeveel je maximaal kwijt wilt zijn aan maandelijkse lasten voor de hypotheek. Als je goed voorbereid bent, goed in kaart hebt gebracht wat je budget is en goed op de hoogte bent van de toekomstige uitgaven, dan is het verstandig om een huis te kopen. Huren is vrijwel altijd duurder dan kopen en op de lange termijn zullen huizen meer waard worden. Laat je goed adviseren door een expert voordat je een keuze maakt. Diverse banken verwachten dat de huizenprijzen in 2023 verder zullen dalen. Dat lijkt een logisch gevolg van de fors gestegen hypotheekrente, hoge inflatie en de hoge energiekosten. Woningzoekers kunnen minder lenen en de vraag naar woningen zal hierdoor afnemen. Dat betekent minder concurrentie als woningzoekenden.

 

Hoelang een huis te koop staat is dus afhankelijk van diverse factoren. Uit onderzoek blijkt dat het voorjaar en zomer de beste tijden zijn om je huis te koop te zetten. Dit heeft ermee te maken dat alles in bloei staat en dat mensen vrolijker zijn met mooi weer. In 2022 staat een huis gemiddeld 27 dagen te koop. Het is tegenwoordig dus ook mogelijk om je huis snel en geheel gratis te verkopen via bijvoorbeeld HuisHunters. Zo voorkom je dat je huis bijna een maand te koop staat en bovendien bespaar je je al snel duizenden euro’s.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten