Hoe werkt een infiltratiekrat of infiltratieblok?

VL wonen

In Nederland regent het vaak heel veel. Over het algemeen verdwijnt het regenwater in de grond maar als het te veel is kan de grond dit niet opnemen en blijft het liggen. Door middel van een infiltratiekrat kan het water worden geïnfiltreerd. Dan wordt er meer water toegelaten in de grond.

 

Wat is een infiltratiekrat? 

Een infiltratiekrat is een sterk doorlatende box van plastic. Hierin wordt het regenwater opgevangen en gaat het geleidelijk aan de grond in. Zo wordt de grond niet meer belast en kan het meer water aan. Het regenwater wordt dus eerst tijdelijk opgevangen in de infiltratiekrat en verdwijnt daarna in de grond. Dit vindt plaats door een waterdoorlatend textiel. Dit is in veel opzichten dus het beste voor jouw grond!

Een buffer om regenwater op te vangen, oftewel een regenwaterbuffer is de moderne variant van een regenton.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Je hebt een hoge bergingscapaciteit, de kratten zijn ligt dus je kunt ze eventueel nog verplaatsen.

  • De kratten zijn een duurzame oplossing, er kunnen meerdere kratten aan elkaar gekoppeld worden.

  • In tegenstelling tot andere oplossingen bevind zich hier meer waterabsorptie.

  • Je verdient de kratten terug doordat je minder water uit de kraan gebruikt voor het sproeien van jouw tuin.

  • Je kunt het water wat van je dak komt erop aansluiten, zo vang je veel water op en ontzie je je terras van veel water.

 

Waarom moet je een infiltratiekrat nemen?

Buiten het feit dat het een duurzaam product is is het ook nog eens super goed voor jouw tuin! Doordat er continue water toegelaten wordt tot de grond droogt jouw tuin veel minder snel uit. Vaak krijgt jouw tuin een grote klap water in een keer door de heftige regenval en nu is dit niet het geval. Het is vergelijkbaar met een regenton. Het water wordt opgevangen. Maar nu hoef jij niet zelf water uit de regenton te halen om jouw tuin te sproeien want het wordt volledig vanzelf gedaan. Ook zit het onder de grond waardoor jij niet telkens tegen zo’n lelijk ding aan hoeft te kijken.

 

Voor welke tuin is dit geschikt?

Dit is voor elke tuin geschikt, voor zowel een te droge als een te natte tuin. Alleen moet je dan even kijken hoeveel kratten je nodig hebt! Het aantal kratten is te bepalen aan jouw grondtype. Merk je dat je een te droge tuin hebt? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. De grondsoort bepaald hoe snel water in de grond opgenomen wordt, maar ook hoe de aarde het water vast houdt. Een tuin met zandgrond zal het water er snel doorheen laten waardoor de planten weinig profijt hebben van het regenwater dat valt. Een klei grond kan juist te nat worden omdat dat water juist zeer goed vast houd. Hierdoor loopt het er minder snel doorheen. En plassen water in je tuin wil je natuurlijk ook niet. Dus het is wel belangrijk om te kijken wat voor grondsoort jij hebt zodat jij de juiste hoeveelheid in jouw tuin kunt plaatsen.

 

Probeer ook eens of infiltratiekratten de oplossing voor jouw tuin zijn. Je planten zullen je dankbaar zijn! 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten