Hoe kun je je woning duurzaam maken?

VL wonen

Duurzaamheid staat in het centrum van de belangstelling. Bij de overheid, maar ook bij veel particulieren groeit het besef dat overstappen op een duurzame leefstijl nodig én de moeite waard is. Voor woningeigenaren loont het wonen in een duurzaam huis om meerdere redenen. Je profiteert van lagere energiekosten en draagt je steentje bij aan een betere wereld. Bovendien kom je met een duurzame woning eenvoudig in het bezit van een gunstig energielabel. Dit kan in je voordeel werken wanneer je de woning wilt verkopen.

Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker energiezuinig of zelfs energieneutraal opgeleverd. Maar wat kun je doen om een bestaande woning te verduurzamen en, niet onbelangrijk, wat is het financiële plaatje van deze aanpassingen? Het goede nieuws is dat verduurzaming van de eigen woning voor iedereen haalbaar is. Ook met relatief kleine ingrepen is al veel winst te behalen. 

Energieopwekkende aanpassingen 

Verduurzaming van je woning valt eigenlijk te verdelen in twee typen maatregelen, namelijk energieopwekkend en energiebesparend. Bij energieopwekkende aanpassingen aan je woning kun je denken aan zonnepanelen en een zonneboiler. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, terwijl een zonneboiler wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en de warmwatervoorziening. De aanschaf van deze installaties is niet goedkoop, maar je merkt de investering wel direct in de maandelijkse kosten van je energierekening. Teveel opgewekte energie lever je terug aan het energienet. Heb je veel ruimte tot je beschikking en woon je in een open gebied waar het behoorlijk kan waaien? Dan behoort zelfs een kleiner type windmolen tot de mogelijkheden.

Energiebesparende aanpassingen

Ook energiebesparende aanpassingen aan je woning kunnen het energielabel van je woning sterk verbeteren. Bovendien versterk je hiermee nog eens het effect van eventuele energieopwekkende aanpassingen aan je woning: je energieverbruik daalt hierdoor nog verder. Vooral oudere woningen zijn meestal niet optimaal geïsoleerd. Wanneer je dit probleem wilt aanpakken, kun je denken aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en natuurlijk de isolatie van de dakkapel. Een energieadviseur kan je helpen met het bepalen welke vormen van isolatie in jouw geval het meeste effect sorteren.

Kunststof kozijnen zijn een ideale manier om direct te besparen op je energieverbruik. De mate waarin het glas isoleert, is afhankelijk van het type glas dat wordt toegepast. Speciaal isolatieglas houdt je woning koel in de zomer en houdt de warmte juist binnen in de winter. Je hoeft bovendien de kozijnen niet meer te (laten) schilderen en de woning ziet er direct fris en verzorgd uit. Daarnaast kunnen kunststof kozijnen die voorzien zijn van driedubbel glas ook omgevingslawaai weren.

Bewust omgaan met water

Bij duurzaamheid wordt vaak in eerste instantie gedacht aan het bewust omgaan met en het besparen van energie. Door zorgvuldig om te gaan met drinkwater wordt echter ook veel milieuwinst behaald. Wanneer je duurzamer wilt omspringen met water, is een huishoudwaterinstallatie het overwegen waard.  Hiermee wordt het regenwater opgevangen in een tank. Door middel van een pompsysteem kan het water naar diverse aansluitpunten worden geleid, zoals naar het reservoir van het toilet, het tappunt van de wasmachine of naar een buitenkraan.

Je huis duurzaam maken met een klein budget

Ook wanneer je niet direct de middelen hebt om grootschalig te investeren, kun je kleine aanpassingen doen om je woning duurzamer te maken. Je kunt denken aan het plaatsen van tochtstrips, het goed afdichten van naden en kieren of een gordijn ophangen voor je voordeur. Ook kun je geleidelijk je huidige lampen vervangen door LED-verlichting. Daarnaast kun je met eenvoudige middelen ook behoorlijk besparen op je waterverbruik. Met een regenton heb je altijd water tot je beschikking voor bijvoorbeeld het sproeien van je tuin. Door je tuin groen in te richten, kan het regenwater direct de bodem in en wordt het riool minder belast. In de badkamer kun je met zuinige kranen efficiënt en toch comfortabel douchen.

Investeren in duurzaamheid: maak gebruik van de mogelijkheden

Heb je toch de wens om een stap verder te gaan, maar niet voldoende spaargeld om zelf te investeren in duurzame aanpassingen? Praat er bijvoorbeeld over met je hypotheekadviseur of je bank. Ook wanneer je niet direct de middelen hebt om grotere aanpassingen te laten verrichten, is het vaak een mogelijkheid om hier een aanvullende hypotheek voor af te sluiten. Dit is vooral handig wanneer je nu een relatief lage hypotheek hebt met veel overwaarde in de woning. Duurzame verbouwingen laten financieren is zeker een optie wanneer het aanpassingen betreft die de woningwaarde doen stijgen. Vaak zal er dan vooraf een taxatie moeten plaatsvinden. Het loont ook de moeite om even bij je gemeente te informeren of er subsidies beschikbaar worden gesteld voor het verduurzamen van woningen. Bedenk bovendien dat verreweg de meeste duurzame investeringen in je eigen woning ook direct een besparing opleveren op je energierekening.

http://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten