Hoe kies je een goede koelkast?

Een goede koelkast is voor ieder huishouden van groot belang. Heb je een te kleine koelkast dan kan je niet voldoende boodschappen opslaan. Maar een te grote koelkast verbruikt weer teveel stroom en dat is ook zonde. Maar wat is nou een goede koelkast voor jou?

Wat is je budget?

Koelkasten kunnen van 150 euro tot hoog in de duizenden euro’s oplopen. Het is van te voren dus slim om je budget te bepalen. Ook als je een goede koelkast aanbieding hebt dan is een koelkast vaak een behoorlijke investering.

Gemiddeld kost een koelkast €600 en met een goede korting kan je hier ongeveer €90 op besparen. Dan nog is een gemiddelde koelkast ruim €500! Kortom, een hele investering.

 

Hoeveel liter koelkast heb je nodig?

De grote van een koelkast wordt vaak uitgedrukt in liters. Dit is de inhoud van de koelkast, dus hoeveel je erin kwijt kan. Nu kan je wel direct de grootste koelkast kopen, omdat je dan ruimte genoeg hebt. Maar je betaald dan waarschijnlijk veel te veel geld voor hoeveel je nodig hebt.

Een handige vuistregel is dat je ongeveer 50 liter per persoon nodig hebt. Heb je dus een 3-persoons huishouden dan heb je een 150 liter koelkast nodig.

Over het algemeen kom je dan bij een 1 of 2 persoonshuishouden op een goedkope tafelmodel koelkast, 3 of 4 persoons koelkast op een koel-vriescombinatie en groter huishouden op een 1-deurs koelkast. 

Welk type koelkast?

Je hebt bij koelkasten ongelofelijk veel keuze, maar de belangrijke keuze die je moet maken, is of je een inbouw of losstaande koelkast wilt. 

Als je dit weet dan kan je het type koelkast bepalen. Wil je bijvoorbeeld een vriesvak in je koelkast of heb je liever een losse vriezer? Soms kan een losse vriezer handig zijn, als je bijvoorbeeld ruimte in je keuken wilt besparen.

De indeling van de koelkast is ook erg belangrijk. Wil je bijvoorbeeld groentelades of heb je liever meer planken? Of heb je juist een wijnkoeling nodig zodat je deze mooi kan neerleggen? Denk goed na wat je precies wilt met je koelkast

Als laatste is het verstandig om aan extra functionaliteiten te denken. Zo heb je tegenwoordig koelkasten die je niet meer hoeft te ontdooien. Door de No Frost functie zorgt ervoor dat dit allemaal automatisch wordt gedaan. 

 

Conclusie: Hoe goede koelkast kiezen?

Een koelkast koop je voor minimaal 6 tot 8 jaar. Denk dus vooral na over wat je wilt van een koelkast, maar ook wat er wellicht in de toekomst staat te wachten. Zijn er plannen voor gezinsuitbreiding? Hou hier dan alvast rekening mee.

Voor de rest moet je de koelkast zo goed mogelijk afstemmen met je keuken. Er is beperkt ruimte en wellicht past een gigantisch koelkast dan gewoonweg niet. Dan kan het idee zijn om een kleinere koelkast te plaatsen en een tweede elders in huis. 

Een koelkast moet je nooit enkel kopen, omdat die goedkoop is. Zorg dat dat je vooral een geschikt koelkast koopt. Eentje die goed bij jouw wensen past.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten