Hoe je jouw apparaten kunt beschermen tegen blikseminslag

Jaarlijks worden er duizenden woningen getroffen door bliksem. De schade kan daarbij enorm zijn en dat kan oplopen tot 35 miljoen euro per jaar. Tijdens een blikseminslag zijn niet alleen de bewoners in gevaar, ook alle elektronische apparatuur loopt gevaar. Daarom is het belangrijk dat je jouw woning en andere panden beschermd tegen blikseminslag. Hoe je dat doet? We leggen het je graag uit. 

Overspanning zorgt voor schade

Wanneer er teveel spanning komt te staan op het stroomnetwerk wordt er schade toegebracht aan alle aangesloten apparaten en installaties. Er staat namelijk teveel spanning op de apparaten dan de nominale spanning. Dit wordt ook wel overspanning genoemd. Zonder overspanningsbeveiliging kan de apparatuur schade oplopen. De schade hoeft echter niet direct zichtbaar te zijn. Je kunt het ook pas een paar weken later merken, omdat het apparaat lichte schade heeft opgelopen. Bij computers en laptops bijvoorbeeld, kan overspanning zorgen voor gegevensverlies. In het ergste geval werkt de computer helemaal niet meer. 

De oplossing

Tegenwoordig krijgen we steeds meer elektrische apparaten in huis waardoor het steeds belangrijker wordt om deze elektronica te beschermen tegen blikseminslag. Juist omdat technische apparatuur een makkelijk prooi is voor bliksem. Om alle elektra te beschermen tegen overspanning is het belangrijk dat je het apparaat of de installatie voorziet van overspanningsbeveiliging. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de overbodige stroom wordt geleid naar de aarde. 

Regelmatig last van blikseminslag?

Woon je in een gebied waar de kans op een blikseminslag groot is? Staat jouw woning bijvoorbeeld in een open gebied en is het daardoor een makkelijk prooi voor bliksem? Dan kan het een idee zijn om jouw hele woning te voorzien van professionele bliksembeveiliging. Zo zijn niet alleen de apparaten in jouw woning beschermd tegen de gevolgen van blikseminslag, maar zo is jouw hele woning beschermd.  

Voorkomen is beter dan genezen

Op welke manier je jouw woning gaat beschermen tegen blikseminslag, preventief onderhoud en investeren in een goede overspanningsbeveiliger is goedkoper dan wanneer je jouw apparatuur niet goed beschermd hebt en je nieuwe computers, televisies en ander apparatuur nieuw moet kopen.  

Schakel een professional in

Het is verstandig om jouw woning te beveiligen tegen bliksem en dat je dit door een professional laat doen. Het aanleggen van bliksembeveiliging is namelijk een vak apart waar je het beste een vakman voor kunt inschakelen. 

Succes!

We hopen natuurlijk dat je nooit te maken krijgt met blikseminslag, maar hopen dat je wel iets gehad hebt aan de tips in ons artikel en wensen jou veel succes bij het vinden van de juiste beveiliging. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten