VL Wonen
Wonen in een appartement

Het belang van een ergonomische bureaustoel

Ergonomie op je werkplek is een niet te onderschatten factor. Als je in een ergonomische werkplek kunnen werken, komt dat je productiviteit ten goede. Als je comfortabel zit, werk je beter, langer en met meer plezier. Bovendien vermindert ergonomie op de werkplek duidelijk de kans op rug- en nekklachten op lange termijn. bestetester.nl legt in dit artikel uit hoe je je werkplek zo ergonomisch mogelijk maakt.

In je werkplek staan hoogst waarschijnlijk verschillende meubels, zoals een bureau een sidetable, een kast, enz. Maar het belangrijkste meubelstuk als het gaat over ergonomie is de bureaustoel.

Thuis of op je kantoor werk je tot 8 uur per dag op dezelfde stoel, 5 dagen per week. Het is dus logisch dat die bureaustoel een goede stoel moet zijn, met voldoende mogelijkheden om hem aan te passen aan jouw behoeften. Een lichaam dat zich moet aanpassen aan een stoel geeft gegarandeerd problemen op lange termijn. Een bureaustoel die zich aanpast aan het lichaam niet.

Hoe herken je een goede ergonomische bureaustoel?

  • Er zijn een paar factoren die bepalen of een stoel ergonomisch is of niet. We hebben er een handige checklist van gemaakt:
  • Is de hoogte van de stoel goed instelbaar en kan de hoogte precies worden aangepast aan de medewerker? Als je knieën een hoek van 90 graden maken wanneer je met je voeten op de grond rust, is de hoogte van de zitting correct.
  • Kun je de rugleuning goed instellen? Deze moet in hoogte verstelbaar zijn zodat de medewerker voldoende steun heeft in de onderrug. Zorg voor een rechte zithouding en laat de leuning niet te veel achterover hellen. Dat lijkt een comfortabele houding, maar het zorgt ervoor dat je tijdens bijvoorbeeld het lezen van documenten voorover gaan leunen en niet meer ondersteund wordt.
  • Kan de diepte van de zitting worden ingesteld? Dit kan door de zitting te verschuiven of door de rugleuning naar voor of achter te verschuiven. Hierdoor zorg je voor voldoende steun onder de bovenbenen.
  • Staat de stoel goed stabiel? Kies bij voorkeur een stoel met een stevig onderstel. De meeste stoelen hebben vijf wielen waardoor ze stabiel op hun plek blijven.

Het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel kan al een groot positief effect hebben op je lichaamshouding en ook je productiviteit. Ieder lichaam is anders, denk daarom ook aan hulpmiddelen zoals een beeldschermhouder of voet-, arm- en ruggensteun. Een combinatie van al deze hulpmiddelen heeft een groot effect op je gezondheid op lange termijn en je productiviteit op korte termijn. Aan de slag dus!