Hoe een schimmel op plafond verwijderen met huishoudproducten

VL wonen

Een schimmel verwijderen moet altijd je eerste prioriteit zijn. Ze zijn heel ongezond door de sporen die ze in de lucht achterlaten, deze zullen in je luchtwegen terechtkomen en langdurige blootstelling hieraan kan blijvende schade aan de longen veroorzaken. Als je een schimmel opmerkt (de meestal doffe, grijs-zwarte plekken) zit hij al in een late fase van zijn ontwikkeling en was het dus al een hele tijd aanwezig in de ruimte. Talm dus niet met schimmel op plafond verwijderen.

Buiten de overduidelijke gezondheidsrisico’s is snel schimmel verwijderen ook een slim idee om niet teveel schade aan het plafond te krijgen. Een schimmel groeit immers in alle richtingen, ook naar binnen als hij kan. Kijk dus bij het schimmel op plafond verwijderen altijd of er boven de plek (zolder, vals plafond) ook geen schimmel is, het zou immers kunnen zijn dan je enkel de onderkant van een veel grote schimmel ziet. Kijk ook naar het type materiaal van je plafond, is het poreus hout of plaaster en was de schimmel al even aanwezig dan kan het zijn dat je een deel moet vervangen omdat de schimmel er te diep in zit. Neem in dit geval steeds een veiligheidsmarge van 20 cm rondom te plek in aanmerking waar er al infectie kan zijn die je nog niet ziet met het blote ook.

Is de materiaal echter niet poreus dan kan je eenvoudig de schimmel afwassen. Voor je aan deze taak begint kan je je best beschermen (mond/neusmasker) tegen vrijkomende sporen en als we schimmel op plafond verwijderen is een goede ladder en misschien zelfs een veiligheidsbril zodat we niets in de ogen krijgen aan te raden. Bij een grotere infectie is het inschakelen van een professional in ongediertebestrijding geen slecht idee, deze hebben alle materialen om de klus veilig te klaren.

Wil je het toch zelf doen dan kan je een schimmeldodend product kopen in de handel of er zelf eentje maken met enkele huishoudproducten zoals Borax (2 eetlepels), Azijn (60 ml) en heet water (500 ml). Borax is een (niet heel giftig) mineraal dat al jaren meegaat als een natuurlijk en schimmeldodend schoonmaakmiddel, azijn is dan weer een mild zuur, niet giftig om in te ademen maar dodelijk voor de meest gangbare schimmelsoorten. Een dodelijk mix voor schimmel maar toch bestaande uit natuurproducten.

Denk je dat je de schimmel zelf niet de baas zal kunnen bel de vrijblijvend naar Limas Hygienics voor een offerte of advies.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/schimmel-op-plafond-verwijderen

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten