Het bepalen wat de juiste verlichting is voor in huis is geen eenvoudige opgave. Verlichting dient immers voor zowel functionele- als decoratieve doeleinden. Verlichting is veel meer dan een functioneel gebruiksvoorwerp waarbij het licht in de duisternis zorgt voor sfeer en warmte in een woning. Juist deze combinatie van elementen maakt het lastig om een goede keuze te maken voor geschikte verlichting in je woning. Het opstellen van een lichtplan is een uitstekend middel om een gerichte keuze te maken voor de juiste combinatie van licht en lichteffecten.
Wat is een lichtplan?
Een lichtplan dient ter visualisatie van je wensen met betrekking tot de gewenste verlichting in een woonruimte. Dit is van groot belang ter voorkoming dat je verlichting koopt “op gevoel” om er in later stadium achter te komen dat je de mooie hanglampen die je gekocht hebt niet kunt plaatsen. Een lichtplan geef je vorm door je woonruimte op een schematische manier voor jezelf weer te geven. Daarbij geef je voor iedere woonruimte aan wat je doelstelling met deze ruimte is. Juist dit laatste geeft richting aan je keuze met betrekking tot verlichting. In een woonkamer of hal zul je bijvoorbeeld kiezen voor een prachtige kroonluchter maar dit is waarschijnlijk niet de keuze die je maakt om een kantoor te verlichten.
Onderscheid tussen basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting
Op basis van een vormgegeven lichtplan kun je je wensen met betrekking tot de verlichting in een woonruimte gaan “inkleuren”. Hierbij kun je onderscheid maken tussen basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Zoals de naam al aangeeft, wordt basisverlichting gebruikt om een ruimte op een effectieve manier te verlichten. Dit kan dus verlichting zijn die je aandoet als je in het donker thuis komt of als je gedurende de nacht je weg naar het toilet moet vinden. Hoewel basisverlichting gezien wordt als functionele lichtbron kunnen dit wel mooi vormgegeven plafondlampen zijn die de specifieke sfeer en uitstraling in een woonruimte versterken. Op deze manier wordt basisverlichting en sfeerverlichting op een geraffineerde manier gecombineerd.
Taakverlichting dient om een specifieke plek te verlichten. Hierbij kan gedacht worden aan een bureaulamp de geplaatst wordt op een thuiswerkplek. Taakverlichting is een heldere- en gerichte verlichting waarbij je goed kunt werken zonder dat je ogen vermoeid raken. Taakverlichting heeft wat raakvlakken met accentverlichting aangezien deze laatstgenoemde lichtbronnen dienen om een specifieke plek te verlichten. Accentverlichting is echter een vorm van sfeerverlichting en kan onder andere gericht worden op een schilderij.
Directe verlichting, indirecte verlichting of diffuus licht
De bovenstaande indeling sluit aan op de keuze tussen directe verlichting of diffuus licht dus op het lichteffect van de lichtbron. Zoals de naam al aangeeft wordt er gesproken over directe verlichting als de lichtbron als deze zonder hindernissen (zoals een lampenkap) op je interieur kan schijnen of in het geval de lichtstralen je direct zullen raken. In veel gevallen is dit het geval bij basis- en taakverlichting.
Er is sprake van indirect licht als de lichtbron is voorzien van een lampenkap of armatuur die op een beperkt aantal plaatsen open is en licht doorlaat. Er wordt gesproken over diffuus licht als de verlichting helemaal niet rechtstreeks een ruimte in zal schijnen maar volledig via de lampenkap of armatuur. Zowel indirect licht als diffuus licht worden gezien als sfeerverlichting. Door een woonruimte op de juiste manier te “verlichten” zorg je op een relatief eenvoudige manier voor de gewenste sfeer en uitstraling. Laat je maar eens inspireren op Lampenlicht.nl. |
de belangrijkste stappen bij het starten van een bouwproject
Het starten van een bouwproject, groot of klein, vereist een