Het gebruik van UV-licht voor desinfectie

VL wonen

UV-licht of ultraviolet licht is een vorm van licht die onzichtbaar is voor het menselijk oog. Het zichtbare licht bevat een spectrum van lichtkleuren gaande van rood tot violet. Elke lichtkleur komt overeen met een bepaalde golflengte. UV-licht heeft een golflengte die kleiner is dan de golflengte van violet licht, vandaar de benaming ‘ultraviolet’. Een gedeelte van het licht dat de zon uitstraalt, bestaat uit UV-licht. UV-licht kan ook opgewekt worden door speciale gasontladingslampen die werken met kwikdamp onder lage druk. Ultraviolet licht is verantwoordelijk voor het bruin worden van de menselijke huid. Een te hoge blootstelling aan UV veroorzaakt het verbranden van de huid en is bovendien schadelijk voor de ogen. Ultraviolet licht zorgt eveneens voor de verkleuring en veroudering van allerlei materialen. Denk bijvoorbeeld aan de verkleuring van gordijnen die vaak aan zonlicht blootgesteld zijn. UV-licht bezit ook tal van nuttige en bruikbare eigenschappen. Ons lichaam heeft bijvoorbeeld UV-licht nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een van de belangrijkste UV toepassingen is het desinfecteren van materialen en voorwerpen.

 

UV toepassingen

Op veel plaatsen past men ultraviolet licht toe voor de desinfectie van omgevingslucht, van voedsel, van medische hulpmiddelen, van drinkwater en tal van andere producten. Het is met name ultraviolet licht met een korte golflengte, het zogenaamde UV-C, dat zich uitstekend leent voor UV desinfectie. In plaats van ontsmettingsmiddelen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu, kan UV-C aangewend worden om bacteriën, schimmels en virussen doeltreffend te doden. Ook het coronavirus dat de wereldbevolking al lange tijd teistert, is niet opgewassen tegen UV desinfectie. Bovendien vormt UV-C licht zuurstof om tot ozon. Ozon wordt ingezet voor de neutralisering van vieze lucht en stank. Naast desinfectie past men UV-licht ook toe voor de uitharding van harsen, voor materiaalonderzoek en kunstmatige veroudering.

 

UV producten

Idépack legt zich vooral toe op de desinfecterende eigenschappen van UV. De desinfectie van lucht gebeurt door luchtontsmetters op basis van UV-C licht. De coronacrisis heeft het cruciale belang van een afdoende ontsmetting van de omgevingslucht duidelijk aangetoond. Buisvormige luchtontsmetters bevatten een ventilator en een UV-C lamp. De ventilator zuigt de omgevingslucht aan en leidt deze langs een UV-C lamp, waardoor aanwezige bacteriën en virussen (ook het coronavirus!) effectief worden gedood. Het UV-C licht is afgeschermd zodat het geen gevaar betekent voor mensen in de buurt. Er bestaan eveneens rechthoekige luchtontsmetters met een kunstzinnige afbeelding op de voorzijde. Zo krijgen luchtontsmetters ook een mooie decoratieve look. UV-lamparmaturen met buisvormige UV-lampen zijn onderaan uitgerust met beschermende reflectiekappen. Deze worden ingezet in grotere ruimten, bijvoorbeeld in wachtkamers van ziekenhuizen.

 

UV Desinfectie

Bij Idépack zijn eveneens producten verkrijgbaar voor het desinfecteren van vloeistoffen en oppervlakken met UV-C. Voor operatiekamers en andere medische ruimten is een verrijdbare opstelling met UV-lampen zeer praktisch. In de voedingsindustrie, farmaceutische en medische industrie maakt men gebruik van UV-tunnels, waarbij producten en verpakkingen langs alle zijden worden ontsmet met UV-C. Speciale UV-C immersielampen worden aangewend voor de ontsmetting van vloeistoffen, opslagtanks, oppervlakken en ventilatiesystemen. Dankzij een doeltreffende UV desinfectie hoeft men voor al deze toepassingen geen schadelijke chemische middelen te gebruiken, wat het milieu absoluut ten goede komt.

 

https://www.idepack.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten