Het beste koffiezetapparaat

Het beste koffiezetapparaat

Filterkoffie is weer de trend

Na de nooit aflatende hype over latte, nespressomachines en het perfecte barista-hartschuim keren de Nederlanders nu meer en meer terug naar de goede oude filterkoffie. Tuurlijk: Ingeblikte melk en suikerklontjes in de pastorie… dat is niet trendy genoeg voor de bohemien van de grote stad. Daarom wordt filterkoffie niet langer filterkoffie genoemd, maar Bewed Coffee (gebruik gewoon de Engelse term en je bent een kosmopolitische burger van de wereld). In een artikel in Cicero zag Alexander Grau, die gepromoveerd is in de filosofie, hetzelfde land dat verantwoordelijk is voor de tegentrend die de Starbucks-ketens al heeft “gebracht”: de VS. In New York zijn ze zelfs voor 2014 weer begonnen met het serveren van “behekste koffie”. En dat in de Chemnex-karaf. De design karaf uit 1941, die ook bij MoMA te bewonderen is, is ook in dit land te bestellen voor 49,90 euro. Daarna volgden gastronomen in Duitstalige landen die ook kozen voor “gebrouwen koffie”. Het motto: “Filteren hier”. Op deze manier kan men zowel trouw blijven aan de traditie als meegaan met de trend.

Hoe werkt een filterkoffiemachine?

Een filterkoffiemachine maakt een drukloze koffiebereiding mogelijk, die zich duidelijk onderscheidt van bijvoorbeeld filterdragers.
Het basisprincipe is vergelijkbaar met handmatig zetten, waarbij een opzetstuk met een filterzak op de koffiepot wordt geplaatst. Natuurlijk moet tijdens dit proces steeds weer heet water worden ingeschonken, terwijl het proces in de filterkoffiemachine automatisch verloopt.

Voor de bereiding hoeft u alleen maar de gewenste hoeveelheid water in de tank te vullen en een filterzak in de filtertrechter te plaatsen. Zodra de benodigde hoeveelheid koffiepoeder is ingeschonken, kan de koffiemachine worden ingeschakeld. Nu wordt de koffie automatisch en zonder verdere aandacht bereid.

Eenvoudige filterkoffiemachine met apart schakelbare warmhoudplaat
Een kleine schakelaar maakt het grote verschil. Bij deze filterkoffiemachine kunnen met een extra schakelaar de zet- en opwarmfuncties afzonderlijk worden bediend. Dit betekent dat de zetfunctie kan worden uitgeschakeld zodra de koffie klaar is met zetten, maar dat de koffie nog steeds heet is. Uiteraard gebeurt dit met aanzienlijk minder energieverbruik. Als de koffie direct na het zetten wordt gedronken, kunnen deze machines natuurlijk ook worden bediend zonder dat de warmhoudplaat tijdens het zetproces opwarmt. Dit draagt ook actief bij aan energiebesparing.

Filterkoffiemachine met thermosfles

Vooraanzicht van de Rowenta CT 3818 filterkoffiemachine met thermoskan in de TestWaarom zet u de koffie eerst in een glazen karaf en zet u deze vervolgens over in een thermoskan? Slimme technici en productontwerpers hebben zich gerealiseerd dat dit extra werk oplevert en dat je meer vuile vaat hebt om te reinigen. Daarom zijn er filterkoffiemachines waarbij de koffie direct in een geschikte thermosfles stroomt.

Het voordeel is niet alleen dat de koffie warm blijft, ook al is er geen kookplaat, maar ook dat de thermosfles lange tijd warme koffie levert buiten de machine. De meeste filterkoffiemachines met een thermosfles kunnen het zelfs zonder een kookplaat stellen en besparen zo veel energie.

Filterkoffiemachine met timer

Uiteraard is een timer onafhankelijk van het feit of een filterkoffiemachine met of zonder kookplaat werkt en welk type koffiekan aan de voorzijde kan worden ingesteld. In feite is de timer een ingenieus idee dat gebruik maakt van het eenvoudige werkingsprincipe van een filterkoffiemachine.

U kunt bijvoorbeeld ’s avonds het water en het koffiepoeder in de filterkoffiemachine vullen en de timer zo instellen dat de machine op tijd klaar is voor het ontbijt. In dit opzicht kunnen de meeste andere koffiemachines en volautomatische koffiemachines het niet bijbenen, ook al kunnen ze in principe schitteren met meer geavanceerde technologie.

https://tevredenconsument.nl/keuken/het-beste-koffiezetapparaat/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten