Het belang van goede verlichting in je huis

VL wonen

In dit blog wat meer informatie over de belangrijke rol die licht en verlichting spelen in onze huizen. Het toevoegen van een lichtpunt op een strategische plaats kan onze kamers visueel meters ruimer maken. Bovendien beïnvloedt licht onze stemming, dus is het belangrijk om een studeerkamer, een eetkamer of een kamer in te richten volgens verschillende richtlijnen. Het is niet zo dat de ene lamp die perfect past in de ene ruimte dat ook zal doen in een andere ruimte die op een heel andere manier wordt gebruikt.

Goede verlichting is essentieel

Licht is essentieel, dat weten we al. Maar nog essentiëler, als het gaat om de verlichting in je huis. Als je binnenkort een huis gaat kopen, of net gekocht hebt, heb je vast altijd het advies gehoord om “het licht te maken”. Maar misschien zie je het belang daar (nog) niet van in omdat je niet weet welke voordelen het heeft. Bekijk de mogelijkheden van Lichtkunde bij bijvoorbeeld de aankoop van je nieuwe huis, of de verbouwing of herinrichting ervan. Laat deze professionals je vertellen hoe belangrijk het is dat het licht in alle vertrekken optimaal wordt toegepast.

Voor een gezonder leven is een goede verlichting van essentieel belang in huis, onder andere omdat het stress vermindert. Kleuren en lichtsterkte beïnvloeden onze stemming, hoewel we dat vaak niet beseffen. Het is bewezen dat depressies meer voorkomen op plaatsen met minder licht. Vandaar dat de komst van de zomer voor iedereen altijd een reden tot vreugde is en dat we de winter relateren aan dagen dat we ons het minst goed voelen. Je thuis goed voelen betekent genieten van een goed verlicht huis, en wat is beter dan natuurlijke verlichting.

Het belang van verlichting in huis

Er zijn 5 verschillende categorieën:

  • Basisverlichting
  • Accentverlichting
  • Functionele verlichting
  • Sfeerverlichting
  • Decoratieve verlichting

Geen goed interieurplan zonder een lichtplan

We beseffen het vaak niet, maar licht is misschien wel een van de belangrijkste elementen in het interieurontwerp. Verlichting speelt met onze waarneming, creëert unieke sensaties en ervaringen en kan een ontwerp volledig veranderen.

Licht heeft het vermogen om een sfeer te creëren, veel meer dan een meubel of een accessoire dat kan. Je kunt met de juiste verlichting unieke sensaties en ervaringen creëren. Een goed lichtplan is een integraal onderdeel van het interieurontwerp en er moet vanaf het begin van een project aan gewerkt moet worden. Als het niet goed gedaan is, valt het meteen op. We kunnen ons in de mooiste ruimte ter wereld bevinden, maar als er niet genoeg tijd is besteed aan het bestuderen en ontwerpen van de verlichting, leert de ervaring dat je uiteindelijk niet tevreden zult zijn als het niet goed wordt aangepakt.

Bij het ontwerpen van een ruimte is het essentieel om de ervaring te definiëren die je wilt bereiken. Gedempte en indirecte verlichting zal een intiemere ruimte creëren die ontspanning aanmoedigt, terwijl witte en directe verlichting onze hersenen activeert en je in staat stelt kleinere details te zien.

Hulp nodig?

Bekijk de mogelijkheden van Lichtkunde en kies samen met deze professionals de juist verlichting. Verlichting die past bij jouw wensen. Want verlichting is een zeer persoonlijk element, net als meubilair. Een professional kan je algemeen advies geven, maar uiteindelijk leven we niet allemaal op dezelfde manier in dezelfde ruimtes, en elk huis moet een echte weerspiegeling zijn van de wensen van zijn eigenaars.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten